İZMİR'de 31 Mart yerel seçimlerini Millet İttifakı'nın adayı CHP'li Tunç Soyer kazanarak, yüzde 58.2 oy oranı ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 2018 yılının ikinci yarısından itibaren gündemde olan yerel seçimlerin geride bırakılmasını değerlendiren İzmir iş dünyası temsilcileri, artık önceliğin ekonomiye verilmesini istedi.

İzmir'deki seçim kampanyalarının tüm Türkiye'ye örnek olduğunu ifade eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, tüm adayların siyasetin içinde kalarak, İzmir ve Türkiye'nin geleceğini düşünerek kampanya sürecini yönettiğini dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte ilçe belediye başkanlarının kampanya sürecinde vaat ettiklerini yapmalarını dileyen Özgener, projelerin takipçisi olacaklarını belirterek şöyle konuştu:

"Kentimizdeki projeler ve kentimiz refahının iyileştirilmesi elbette çok önemli. Ancak istihdam oluşturacak ve gelirleri arttıracak projeler, en çok ilgi duyulan projeler oldu. En önemli önceliğimiz, meslek edinme ve istihdam yaratma. Bu nedenle istihdam seferberliğini oldukça önemsiyoruz. Üyelerimizin ve İzmir iş dünyasının yeni nesil istihdam teşviklerine, dış ticaret, girişimcilik konularındaki desteklere daha fazla odaklanmalarını öneriyorum. Vaat edilenler, önerilenler, yapılmak istenenler elbette Türkiye'nin geleceği için çok önemli. Kentler artık ülke ekonomilerinden daha fazla konuşuluyor, kentlerin marka değeri gün geçtikçe önem kazanıyor. Demokrasi standardını yükseltmeyi hedefleyen, yerli ve yabancı sermayeye güvence veren bir perspektifin ortaya konması en önemli beklentilerimiz arasında. Bu sayede, sermayenin de kendini güvende hissedeceği ve bundan dolayı ülkemizin güvenli bir yatırım limanı olmak üzere çalışmalar yapması gerektiği düşüncesindeyiz."

'Mutlu kentlere mecburuz'

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yerel seçim sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi:

"Türkiye, uzun ve yorucu bir maratonun ardından yerel seçimleri tamamladı. Siyaset kurumu iktidarıyla, muhalefetiyle gereken mesajı alıp uygun görülen adımları atacak, önlemleri alacaktır. Bugün itibariyle önümüzde 2023 Haziran'ına kadar uzun bir seçimsiz dönem var. Küresel ekonomide istikrarsızlığın arttığı ve jeopolitik risklerin yükseldiği böyle bir dönemde Türkiye'nin kırılganlıklarını azaltıp hedeflerine yürümesi için altın değerinde önemli bir süre bu. Bu nedenle, bir yandan merkezi yönetim aracılığıyla makro reformlara yoğunlaşırken diğer yandan uyumlu çalışan yerel yönetimlerle akıllı büyümeye ihtiyacımız var. Kentlerimiz, on yıllarca süren nüfus hareketleri, plansızlık ve standart dışı yapılarla yorgun düşmüş durumda. Bu nedenle bu yorgun kentleri altyapısı mükemmel hale getirilmiş, fiziki imkanlarından kültür sanata kadar her alanda insanla barışık, mutlu kentlere dönüştürmeye mecburuz. Yeni seçilen başkanlara başarılar diliyor, sorumluluklarının ağır olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum."

Tasarım odaklı üretim ve ihracat

Seçimin bitmesiyle birlikte çalışma zamanının geldiğini hatırlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, kalkınmanın yerelden başladığına dikkat çekti. 2018 yılının son çeyreğinde yüzde 3 küçülen Türk ekonomisinde küçülmenin durması ve tekrar büyümeye geçilmesi için mahalli idarelerin yöneticilerine de büyük görevler düştüğünü anlatan Eskinazi şunları söyledi:

"Mahalli idarelerimizin yöneticileri kamu kaynaklarını doğru kullanarak, yerel değerleri katma değerli bir şekilde ekonomiye kazandırarak kalkınmanın yerelden başlamasına öncülük etmeliler. Yeni seçilen mahalli idarecilerimizden, geçmiş dönemde yerel kalkınma için atılan adımları daha ileri taşımalarını istiyoruz. İhracatçılar olarak yerelde üretilen değerlerin katma değere dönüşmesi için işbirliğine hazır olduğumuzu bir kez daha paylaşıyorum. İhracatçılar olarak, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım odaklı üretim ve ihracata yoğunlaşacağız, toplumun tüm kesimlerinin aynı bilinçle hareket etmesi halinde ekonomimizin içine girdiği darboğazdan kısa sürede çıkacağından hiçbir şüphemiz yok. Türkiye'nin küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek reformlara bugünden odaklanmalıyız."

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Mustafa Aslan, Türkiye'nin her bölgesinde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesinin ülke kalkınması için öncelikli çıkış yolu olduğunu ifade etti. Yerel seçimlerin geride kalmasıyla önümüzdeki seçimsiz dönemde ekonomi odaklı bir gündeme hızlıca geçiş yapılmasını isteyen Aslan, "Bu kapsamda en az bir şehrimizin dünyanın ilk 20 girişimci şehri arasında yer alması için çalışmak önemli bir stratejik hedeftir. Biz EGİAD olarak özellikle girişimciliğin ön plana çıktığı ve İzmir’in dünyanın sayılı girişimci şehirlerinden biri olacağı bir gelecek dönem beklemekteyiz. Kentlerin çıkış noktasının girişimciliğin geliştirilmesinden geçtiğini düşünmekteyiz" diye konuştu.

Esnaf ile işbirliği beklentisi

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu yeni yerel yöneticilerin, tüm toplum kesimlerinin inisiyatif almalarına imkan verecek bir yerelden kalkınma anlayışıyla çalışması gerektiğini vurguladı. Mutlu açıklamasına şöyle devam etti:

"Yerelin en büyük ve en önemli sosyo-ekonomik kesimi olan esnaf sanatkarlarımız ile yoğun işbirliği yapılmalıdır. Zira yerel kalkınmanın en önemli aktörü, gerek sayıları gerekse yarattıkları istihdam ve katma değer ile esnaf sanatkarlar olacaktır. Ekonomik ve sosyal reformlara yoğunlaşılmalı, özellikle ekonomideki yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi hedeflenmelidir. Bu doğrultuda Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde planlanan adımlar süratle hayata geçirilmelidir. Sürecin sonunda cari açık sorununu çözmüş, katma değeri yüksek üretim yapan, üretimden aldığı güçle istikrarlı büyümeyi yakalamış sağlıklı bir ekonomiye kavuşmak, Türk halkının ortak beklentisidir."

Üretim, yatırım ve ihracat vurgusu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Bilal Saygılı, 4.5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde ekonomik reformların netleşmesi, üretim-yatırım-ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulanmasını diledi. Uluslararası rekabet alanında Türkiye'yi güvenilir bir yatırım ortamı ve ticaret partneri haline getirecek kalıcı, uzun vadeli ve çok yönlü yapısal değişimlerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Saygılı, bunun için her desteği sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Katılımcı demokrasi

Ekonomik olarak darboğazdan geçen Türkiye'nin toparlanmasının önündeki engellerden birinin de neredeyse her yıl seçim yapılması olduğunu savunan Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, "Bu anlamda seçimleri gündeminden düşürmüş, ekonomiye odaklanmış, yapısal reformları gündeme alan, dünya konjonktürüne göre uluslararası piyasaları iyi okuyan ve öncesinde önlemlerini alan bir ülke olma temennimiz hala geçerliliğini koruyor. Umuyoruz ki Türkiye artık ekonomisini toparlarken katılımcı demokrasinin yerelde doğru örneklerini verdiği, belediyecilik anlamında çığır açan yönetim anlayışlarının da ön plana çıktığı bir ülke olur. Bu anlamda tekrardan seçimlerden halkın desteğini alarak çıkan tüm belediye başkanlarına başarılar dilerim" dedi.

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, tüm belediye başkanlarının özellikle kent önderleri ve sivil toplum kuruluşları ile eşgüdümlü çalışmalarını istediklerini söyleyerek, "Katılımcı, demokratik, ortak akılla yönetilen bir kurumun başarısız olmasının imkanı yoktur. İzmir özelinde bakarsak, 3 dönemlik Kocaoğlu başkanlık döneminden sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna Tunç Soyer layık görüldü. Halkın büyük bir desteği ile bu göreve gelen Tunç Soyer’e yeni görevinde başarılar dilerken, kendilerine bir görev düşmesi durumunda EGEV olarak her zaman İzmir’in yanında olacağımızı belirtmek isterim. Artık seçim atmosferinden çıkmış, ekonomik olarak yaralarını saran ve tekrar büyüme odaklı bir ekonomik yapıya bürünen bir ülke olmak dileğiyle seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş, seçimle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Sık sık seçim havasında yaşayan bir ülke olarak ülkemiz ekonomisinin artık bu atmosferden çıkıp kendi yapısal sorunlarına eğilmesi, atılması gereken adımları ivedilikle atması gerekiyor. Seçim dönemleri böylesi adımlar için maalesef uygun ortamı yaratmıyor. Ancak seçimler bittiğine göre hepimiz için çalışma zamanı demek daha doğru sanırım. İzmir’de de 3 dönem başkanlık görevini layıkıyla yürüten Aziz Kocaoğlu’ndan sonra Tunç Soyer’in bu bayrağı devralmış olması kentimiz açısından en önemli farklılık."

Tarımsal kalkınmaya destek

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt halktan beş yıl için vize alan tüm belediye başkanlarına aldıkları bu desteğin değerini iyi bilmelerini hatırlatarak sosyal refahı gözeten, halk ve hizmet odaklı bir belediyecilik anlayışı ile dürüst ve ahlaklı bir başkanlık dönemi geçirmelerini tavsiye etti. Küçükkurt, "Bu yolda katılımcı, sivil toplumla kol kola çalışan, yerelde demokrasi örneğini tüm Türkiye’ye gösterecek şekilde çoğulcu bir anlayışla başkanlık görevini yürüteceğine inanıyorum. Bu anlamda İZSİAD olarak tüm belediye başkanlarımıza tekrar başarılar dilerken, ülkemizin diğer ve belki de en önemli gündemi olan ekonomiye odaklanacağımızın bilinciyle daha iyi günlere doğru yol alan bir Türkiye beklentimizi sizlerle paylaşmak isterim" dedi.

Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç, tarımsal kalkınmaya daha çok kaynak ayrılmalısını istedi. Meriç şöyle konuştu:

"Her sene bir seçim yaparak geldiğimiz bu son yıllarda ekonomi ve ülke sorunlarına maalesef tam anlamıyla eğilme fırsatı bulamadık. Umuyorum ki bu yerel seçimlerden sonra her kesimin tek konsantrasyonu ekonomimizin içinden geçmekte olduğu sıkıntılı süreci atlatma ve doğru bir büyüme anlayışı ile küçülme yoluna girmiş ekonomimizi doğru yola sokmak olacaktır. Özellikle tarımsal kalkınma ve sanayi yatırımları konusunda avantajlı bir ilçe olan Kemalpaşa’da da yeni başkan Rıdvan Karakayalı’ya başarılar diller, KEİSAD olarak her zaman arkasında olduğumuzu da belirtmeyi bir borç bilirim."

"Halkın mesajı iyi okunmalı"

Ortak akıl ve katılımcı yönetim beklediklerini ifade eden İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter de "Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik daralmaya, aynı şekilde katılımcı demokrasi yönündeki tartışmalara, vatandaşın verdiği reaksiyon olarak da okunabilecek bu seçim sonuçlarından herkesin kendi payına ders çıkarması gerektiğini de düşünüyorum. Ancak özü itibariyle yerel bir seçim olan bu seçim sonrası göreve gelen belediye başkanlarının daha çok ortak akıl, daha çok katılımcılık, daha çok sivil toplum odaklı bir yönetim anlayışı belirlemesi gerektiğini vurguluyor, vatandaşımızın verdiği bu mesajın bu şekilde okunması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilhan Antitoros, ekonomik olarak zor durumda gidilen bir seçimin yerel seçim de olsa hükümete bir mesaj verdiğini savundu. Türkiye’yi yöneten, ekonominin direksiyonundaki anlayışın bu seçim sonuçlarını iyi değerlendirmesini isteyen Antitoros, "Tüm başkanlardan daha çok katılımcı, çok sesli bir anlayışla yönetim icra etmesini bekliyor, bu yolda özellikle kadınlara yönelik çalışmalarını yakından izleyeceğimizi belirtiyor, bu yolda istenebilecek her tür desteği kendilerine verebileceğimizi taahhüt ediyorum" dedi.