İş dünyası, 24 Haziran'da yapılacağı açıklanan erken seçimin şaşkınlığını üzerinden atmaya çalışırken 'en azından belirsizlik sona erdi' görüşünde birleşti, reform beklentisinin de altını çizdi.

sinan-keskinTürkiye gündemine bomba gibi düşen erken seçim kararı, ekonomi dünyasında da geniş yankı uyandırdı. Erken seçim kararını değerlendiren İzmir iş dünyası temsilcileri, kararı şaşkınlıkla karşılarken seçim sürecinin ekonomi politikalarını sekteye uğratmaması gerektiğinin altını çizdi. Her şeye rağmen seçim kararının birtakım belirsizlikleri ortadan kaldıracağına değinen iş dünyası temsilcileri sürecin hiçbir tartışmaya meydan vermeden, millet iradesinin tam olarak sandığa yansıyacak şekilde tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi. İşte o yorumlar:

İKİ AYDA BİTECEK


ısınsu-kestelliİzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli: Türkiye önemli bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Gelinen noktada iktidar karşı karşıya kalınan olağanüstü gelişmelerin daha iyi yönetilebilmesi için siyasi bir karar vermek durumunda kaldı. Belirsizlik, iş dünyasının en sevmediği kelimelerden. Dolayısıyla ülkenin yönetim sistemine dair belirsizliğin iki ay gibi bir süre içinde ortadan kalkacak olması, bu kararı rasyonel kılıyor. Dileğimiz seçim biter bitmez ülke gündeminin ekonomiye, üretime ve reformlara dönmesi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Özellikle bugün alınan bir seçim kararı sonucu 2 ay sonra bir seçime gireceğiz. İnşallah onu da bir an önce bitirip artık dünyada yarışabilecek olan o güçlü yapımızı ön plana çıkartan bir ülke konumuna gelmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Fadıl Sivri: Bizim için sürdürülebilirlik ve istikrar önemli. Seçim sürecinde ekonomi politikalarının sekteye uğramadan devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Üretim ve istihdamın devam etmesi gerekiyor. Türkiye ekonomisini canlı tutmak için bağımsız ekonomi kuruluşlarının seçim sathı mahaline girmeden çalışmalarını sürdürmelerini bekliyoruz.

Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Aydın Buğra İlter: Erken seçim kararının ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Dileğimiz bu süreçte ekonomideki hassas dengelerin korunması, millet iradesinin tam olarak sandığa yansıması için seçim güvenliğinin sağlanması ve sürecin hiçbir tartışmaya meydan vermeyecek şekilde ilerlemesi önem taşımaktadır.

REFORMU TERCİH EDERDİK


Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk: Seçimlerin aslında normal tarihinde yapılmasını bekliyorduk. Öte yandan belirsizliklerin de ortadan kalkması gerekiyordu. Seçimin bir an önce yapılması iş dünyasının içinde bulunduğu belirsizliklerin önüne geçecek. Hayırlı olmuştur. Türkiye’nin gündeminden erken seçim olacak mı olmayacak mı konusu kalkmıştır. Belirsizlik kaybolmuştur.
Batı Anadolu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Seda Kaya Ösen: İş dünyası olarak yapısal reformlar beklerken öne çekilen seçimlerin ekonomiyi olumlu etkileyeceğini düşünmüyoruz. 2018 yılının gerekli çalışmaların yapıldığı, enflasyonla mücadelenin gündeme geldiği bir yıl olacağını düşünüyorduk. İş dünyası olarak Türkiye’de gündemin seçimden ziyade yapısal reformlar olmasını tercih ediyoruz. Şartlar ne olursa olsun kazananın Türkiye olmasını temenni eder, hayırlı olmasını dilerim.

Türkiye Genç İş Adamları Derneği Ege Şube Başkanı Can Yavaş: Alınan bir karar dolayısıyla ülkemiz için hayırlı olsun. Milletimiz en doğru kararı verecektir. Bu sürecin ekonomi hedeflerinden ve yapısal reform hedeflerinden uzaklaştırmamasını temenni ederim. Seçim sonrası da vakit kaybedilmeden ekonomi gündemine dönülmesini arzu ediyorum.

HERKES İÇİN SÜRPRİZ


Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Atınç Abay: Erken seçim kararı iş dünyası için de sürpriz bir karar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan her zaman normal tarihinde seçim olacak derken, Devlet Bahçeli’nin açıklaması ile bir iki gün içinde böyle bir karar alınması bizde şaşkınlık yarattı. Ancak iş dünyası olarak seçime odaklı bir iş yapmadığımız için işimizin başında devam ediyoruz. Seçimler sonrasında istikrarlı bir şekilde iş dünyası ve ticaret hayatının devamı için yapılması gerekenleri hükumetimizin yapacağına inanıyoruz.
Ege İş Kadınları Derneği Başkanı Nilhan Antitoros: 24 Haziran'da seçim kararı alınması herkes için sürpriz oldu. Ekonomi ve piyasalar seçim dönemlerini sevmez. Bu açıdan bakınca 2 ay sonra seçim haleti ruhiyesinden çıkıp yapısal reformlara odaklanma imkanı yakalayacağız diyebiliriz. Umuyorum ki adaletli, tartışmalardan uzak, huzurlu bir seçim dönemi yaşarız.

İzmir İş Kadınlar Derneği Başkanı Huriye Serter: Türk toplumu olarak sürekli seçim atmosferinde yaşar olduk. 2019'da yapılacağı üzerine basa basa ifade edilen seçimin bir anda 2 ay sonraya alınması bizi şaşırttı. Ancak siyasiler kararı almış. Biz de millet olarak oyumuzu kullanacağız. Sandığa gidilmesi böyle seçimlerde çok önemlidir. Türk halkının bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğini düşünüyorum. Umarım seçim ardından zaman geçirilmeden ekonomide yaşanan sıkıntıların aşacak yapısal reformlar hayata geçirilir.

HUKUK ÇİĞNENMESİN


Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa Akkalay: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerisi ile gündeme gelen ve İktidar cephesinde hızlı bir şekilde karşılık bulan erken seçim kararı, herkeste olduğu gibi bizde de şaşkınlık yarattı. Seçimler umarım ülkemize hayırlı olur. Otomotiv sektörü bu yıl iyi bir ivme yakalamıştı, umuyorum ki seçim süreci bağımsız hukuk kuralları içinde, demokrasinin hakim olduğu bir ortamda hızlı ve huzurlu bir şekilde sona erer. Tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde kaldığı yerden yoluna devam eder.

Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Zeki Yöndem: Erken seçim kararı hayırlı olsun. Biz sanayiciler için bu karar iyi oldu. Sanayiciler belirsizlikleri sevmezler. Biz sanayiciler bedenini taşın altına koyan insanlarız. Seçimden sonra alınacak kararlar bizler için önümüzü görmek açısından daha faydalı olacaktır.

TÜSİAD: Beklentimiz zamanında yapılmasıydı


erol-bilecikErken seçim kararı ile ilgili Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nden de bir yazılı açıklama yapıldı. “Öngörülebilirlik ve ekonomik reformlara öncelik verilmesi açısından seçimlerin zamanında yapılması yönündeki beklentimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Bununla birlikte, alınan erken seçim kararının ülkemiz açısından en iyi sonuçlara vesile olmasını diliyoruz” cümleleriyle başlayan açıklamada seçim sürecinin özgür, demokratik ve adil bir ortamda gerçekleşmesini temennisine yer verildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Seçim sürecinin getirdiği rekabet ortamı içinde, toplumsal kutuplaşmanın keskinleşmemesi için üslupların karşılıklı saygı ve hoşgörüyü esas almasını diliyoruz. Öte yandan, AB ve dış siyasi ilişkilerimizin seçim sürecinden etkilenmemesi için gerekli hassasiyetin sağlanması da önem taşımaktadır.

ÖZGÜRLÜK VURGUSU


Küresel ekonomideki mevcut gelişmeler seçim sürecinde dahi ekonomik istikrara azami özen gösterilmesini gerektirmektedir. Seçimlere kadar olan dönemde makroekonomik istikrarı gözetecek politikalara öncelik verilmeli, finansal istikrarı zedeleyecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Seçimlerin ardından ülkemizi demokratik, ekonomik, sosyal ve küresel alanlarda güçlendirecek reformlara odaklanılmasını arzu ediyoruz. Bu alanlardaki reformları tamamlayan, demokrasi ve özgürlükler ülkesi olarak güçlenen bir Türkiye küresel seviyede yüksek siyasi etki ve ekonomik rekabet gücüne sahip olacaktır.”