Haber / Murat ERVİN

Son 1 yılda demirden, çimento, alüminyum ve plastiğe kadar bir çok kalemde ithal edilen inşaat malzemeleri, artan döviz kuru nedeniyle 4 kata yakın zamlandı. Birbiri ardına gelen zamlar Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaatı da olumsuz etkiledi. İzmir genelinde artan maliyetler, sözleşmelerdeki rakamların güncellemesine veya iptaline neden olurken en büyük yarayı da kentsem dönüşüm projeleri aldı. Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman,  bir yandan maliyet krizi yaşayan sektörde diğer yandan tedarik sorunu bulunduğunu söyleyerek içlerinde dönüşüm projeleri olan 100'den fazla inşaatın ya durduğunu veya durma noktasına geldiğini belirtti.

DÖRT KATLIK ARTIŞ

Önlem alınmaması halinde konut üretiminde önemli bir düşüşün yaşanacağını belirten Kahraman, “Taahhüt edilen ve kat karşılığı yapılan projeler kısmen devam edecek olsa da daha başlanmamış projelerde sözleşme feshi yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Fahiş fiyatlar özelikle kentsel dönüşüm projelerine büyük darbe vurdu. Bir yandan imar artışı bekleyen vatandaşlarımız diğer yandan yüzde 100 ile yüzde 400  civarında artan malzeme fiyatları nedeniyle maliyet sorunu ortaya çıktı. Fiyat vermeyi kabul edecek müteahhit bulmakta güçlük çekiliyor hatta müteahhitler fiyat veremiyor. Çünkü verseler zarar edecek veya karşı taraftan fiyat farkı istemek zorunda kalacak” dedi.

DÖNÜŞÜM DURUYOR

Özellikle Bayraklı ve Bornova'da kentsel dönüşüm sürecindeki müteahhitlerin bir çoğunun mağdur olduğunun altını çizen İsmail Kahraman, “Yaklaşık 1 yıl önce metrekare maliyetleri bin 500 lira iken bugün 5 bin liraya kadar yükseldi. Bu durumda da sözleşmeler ister istemez fesh edilmek zorunda kalınıyor. Aksi taktirde firma batacak ama bu durumdan kentsel dönüşümü bekleyen binlerce vatandaşımız da bundan mağdur oluyor; çünkü dönüşüm duruyor” diye konuştu. İnşaat sektörünün yaklaşık 250 alt sektörü ilgilendirdiğini aktaran Kahraman, sektördeki daralmanın 5 bine yakın inşaat işçisi ile doğrudan veya dolaylı olarak on binlerce insanı ekonomik anlamda çok zor durumda bırakabileceğinin altını çizdi. 

'ÜÇTE İKİSİ ÇALIŞMAZ'

Bugün için sadece çimentoda değil MDF, sunta, elektrik ve sıhhi tesisat ürünleri gibi bir çok kalemde anormal artışlar görüldüğü aktaran Kahraman, “Eğer bu şekilde fiyat artışı sürerse müteahhitlik firmalarının en az 3'te 2'si iş yapmayı bırakacak. Ürün tedarikinde uzun süreli temrinler verilmekte. Tüm bu olumsuz şartlar nedeniyle konut üretiminde ciddi daralma söz konusu olacak. İkinci el konutlarda fiyat artışları devam edecek gibi gözüküyor. En önemli sorun ise vatandaşlarımızın riskli yapılarını dönüştürememesi olacak” ifadelerini kullandı

'STOKÇULAR VAR'

Yetkililerden çözüm üretmesini beklediklerini söyleyen MÜFED Başkanı İsmail Kahraman sözlerini şöyle tamamladı: “İhracatı artırırken iç piyasada inşaat sektörünün durması ülke ekonomisine ve istihdama olumsuz etkisi olacaktır. Cam, seramik, çimento, orman ürünleri, demir başta olmak üzere aşırı artışlar ve fahiş fiyatlar incelenmeli, fırsatçılık ve stokçuluk yapanlar hakkında ciddi tedbirler alınmalıdır.”