Haber/ Didar DEMİRCİ

Gıda sektöründen makine sektörüne kadar aklınıza gelebilecek birçok firmanın üretim yaptığı İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (İAOSB), firmaların yüzde 60’ının geçici süreliğine kapatıldığını açıklayan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, “Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaların yüzde 60’ı geçici olarak kapatıldı. Fakat ilginç bir nokta var ki elektrik tüketiminde bir düşüş yok. Bu da bize ambalaj sanayinin çalıştığını gösteriyor” dedi. Uğurtaş, ayrıca doğalgaz ve su faturalarında da yüzde 20 azalmanın olduğunu dile getirerek, “Bu süreçteki durumumuz önümüzdeki günlerde daha da belirgin olacaktır” diye konuştu.

Kaynak olmadan ödeme olmaz

Faturaların ötelenmesi konusunda yapılan açıklamalara ilişkin konuşan Uğurtaş, “Elektrik, su, doğalgaz faturalarımızı ötelememizi istediler. Bizim bu faturaları öteleyebilmemiz için BOTAŞ, Gediz Elektrik gibi şirketlerin bizlerin faturalarını ötelemeleri gerekiyor. Bizim bu faturaları ödeyebilmemiz için şu zamanda kaynağa ihtiyacımız var. Kaynak olmadan ödeme yapamayız” ifadelerini kullandı.

Korona virüs kapsamında İAOSB’de alınan bazı önlemlere de değinen Uğurtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı firmalarımız siparişleri olduğu için üretime devam ediyor. Ancak Organize Sanayi Bölgesi olarak büyük ölçüde evden çalışmalara devam ediyoruz. Çalışan sayımızı yüzde 30’a düşürdük. Ayrıca firmalarda kendi içinde çeşitli önlemlerini aldı.”

Ödeme zorunluluğu bulunmuyor

Uğurtaş, Kısa Çalışma Ödeneği'ne için ise şunları söyledi: “Bizler çalışanlarımıza Mart ayı maaşlarını ödedik. Nisan ayının maaşları ise Mayıs’ta devlet tarafından kısa çalışma ödeneği olarak ödenecek. Kanunen çalışanlara kısa çalışma ödeneği olarak maaşlarının yüzde 60’ı ödenecek. Biz kalan kısmını da ödemek zorunda değiliz. Ayrıca emekli çalışanlarımız var. Onlara da maaş ödeme gibi bir zorunluluğumuz kanunen yok. Ama ben kendi çalışanlarıma ödeme yapacağım. Başka firmalar için bu zorunlu değil.”