Haber / Didar Demirci

Traktörle veya elle yapılan ilaçlama, ürünlerin ezilmesine ve sırf bu nedenle yüzde 10'luk zarara neden olmakta. Böylece 10 ton ürün alınabilecek bir tarlada yaklaşık 1 ton ürün, üzerine basıldığı ve traktör geçtiği için heba oluyor. Diğer yandan traktör veya elle yapılan ilaçlamada bazı ürünlere olması gerekenden az veya fazla ilaç püskürtülmesi de verim kaybını yüzde 30'lara yani her 10 ton üründen 3 tonunun atıl hale gelmesine neden oluyor. Bu nedenle geleneksel yöntemleri kullanan her bir üretici hasat döneminde en az 10 bin TL civarında zarar ediyor. Bu kaybın önlenebilir olduğunu söyleyen Kıraç Havacılık Savunma A.Ş yetkilisi Mekatronik Mühendisi Semih Sakarya, askeri amaçlarla kullanılan dronların artık Zirai Hava Aracı (ZHA) olarak çiftçilerin de hizmetine sunulduğunu belirtti.

'TARIMA DA GİRDİK'

Tarım ve Hayvancılık Fuarı Agroexpo'da teknolojik ürünlerini tanıtan Kıraç Havacılık'ın yetkilisi Semih Sakarya, “Tarlada ilaçlamadan, gözetlemeye kadar bir çok iş çok yakın bir gelecekte yaygın olarak dronelar ile yapılacak. Biz de Kıraç Grubun bünyesindeki firmamızla askeri alanın ardından tarım sektörüne de hizmet vermeye başladık. Bu kapsamda dronelarımızla çiftçilerimize ilaçlama hizmeti veriyoruz” dedi. Sakarya, ZHA'ların tarımda haritalama, ölçüm, gübreleme, hastalık ve zararlı tespiti, fırtına hasarını belirleme, ürünün fizyolojik gelişimini izlemede de yaygın olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi.

1 GÜNDE 200 DÖNÜM

Traktörle ilaçlama yapıldığında tekerleklerin geçtiği alanlarda mahsul kaybı yaşandığına dikkat çeken Sakarya, “Yapılan araştırmalara göre tekerlekler nedeniyle yaşanan verim kaybı yüzde 10 civarı. Drone ile ilaçlandığı zaman yüzde 30’lara varan bir verim artışı sağlanıyor. Ayrıca zamandan da oldukça tasarruf ediyorsunuz. Mesela 10 litre ilaç haznesi olan bir drone ile bir günde 200 dönümlük bir tarlayı ilaçlayabilirsiniz. Özellikle son aylardaki yakıt zammından sonra dronelar daha karlı hale geldi. Ama en büyük kar, zaman ve verimden elde ediliyor. 100 veya 200 dönüm gibi büyük arazileri düşünürseniz yüzde 20'lik verim artışı bile inanılmaz rakamlar çıkarıyor” diye konuştu.

ORTALAMA FİYAT 10 BİN DOLAR

Drone fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Sakarya, “Piyasada 10 litrelik bir drone ortalama 10 bin dolar. Özellikle batarya fiyatının çok yüksek olması drone fiyatını da etkiliyor. Henüz ilaçlama sezonu başlamadı fakat bu sezon tarlalarda çok daha fazla drone göreceğimize inanıyorum. Çünkü hem zamandan tasarruf sağladığı hem de verimi artırdığı için dronelara çiftçilerimizden yoğun talep var” dedi.

2 MİLYARLIK ANLAŞMA

Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan ve 4 gün boyunca yaklaşık 400 bin vatandaşın ziyaret ettiği 17. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı dün sona erdi. Tarım aletlerinden, sulama sistemlerine, gübreden hayvancılığa kadar onlarca alt sektörü buluşturan fuarda 100’ü aşkın ülkeden davet edilen ithalatçı firmalar ve alım heyetleriyle yaklaşık 2 milyar dolarlık ticari anlaşma yapıldığı tahmin ediliyor.