Haber/ Didar Demirci

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs pandemisi nedeniyle alınan korunma önlemlerinden biri de maske takmak oldu. Bu durum piyasadaki maske fiyatlarının artmasına ve çoğu zaman maske bulunamamasına neden olurken, bazı giyim firmaları kumaş maske üreterek piyasaya sürdü. Üretilen kumaş maskelerin ürün özelliklerinde ‘Medikal kullanım için uygun değildir’ uyarısı yer alsa da tüketiciler tarafından dikkat edilmediğinden çevremizde kumaş maske kullanan insanları görmemiz mümkün. Tüm bu durumu değerlendiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Bu maskeler aksesuardan öteye geçmez. Medikal, sağlık amaçlı kullanabileceğimiz maskeleri almamız lazım. Pandemi günlerinde işin görselliğinden çok sağlık boyutuyla ilgilenmemiz gerekiyor” dedi. Sayılkan, ayrıca bu maskelerin salgına karşı korumayacağını özellikle vurguladı.

Şov yapmasınlar

Türkiye’nin korona virüs ile neredeyse 3.5 aydır mücadele ettiğini dile getiren Sayılkan, özellikle anne ve babalara uyarıda bulunarak, maske alırken medikal ve sağlık amaçlı olması gerektiğine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Sayılkan, bu maskeleri üretip, süslü püslü piyasaya süren firmalara da, “Bu işin magazin ve şov kısmı, bunu yapmasınlar” diye konuştu.

Maske takmanın zorunlu olduğu iller

Korona virüs salgınında Kütahya, Kars, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Şanlıurfa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak, Rize, Karabük, Kayseri, Sakarya, Siirt, Tunceli, Kırıkkale, Kırklareli, Isparta, Burdur, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Gümüşhane, Bolu, Kocaeli, İzmir, Mardin, Amasya, Malatya, Zonguldak, Karaman, Ardahan, Diyarbakır ve Bursa'da maskesiz sokağa çıkmak yasak. Bu illerde maskesiz olarak dışarı çıkmanın cezası 3 bin 150 lira.