İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Geleceğin dünyası ekonomik olarak Doğu’da şekilleniyor. İnsanlığın beşte ikisi iki ülkede, Çin ve Hindistan’da yaşıyor. Çin önümüzdeki on yıl içinde cari rakamlarla da dünyanın en büyük ekonomisi olacak” dedi

sinannÇin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu ve Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Ticaret Konsolosu Lui Weiguo’nun katılımı ile İzmir Ticaret Odası’nda, Şanghay Ticaret ve Sanayi Federasyonu Heyeti Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde heyetle bir araya gelen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Avrupa ülkeleri ve genel olarak Batı ittifakı üyesi ülkelerin dünya ekonomisindeki payları, yaşlılıklarına ve nüfus azalmalarına paralel olarak düşecek. Bu, İzmir açısından yakından takip edilmesi gereken bir dinamik. Zira Avrupa’nın zenginliği yok olmayacak ve Asya’nın üreticileri, şirketleri Avrupa ve `Asya’nın ekonomik entegrasyonu hızlandıkça bu entegrasyonun çengelli iğnesi gibi düşünebileceğiniz Türkiye’ye daha da ilgiyle bakacaklar. Doğu Akdeniz ve onun belli başlı liman kentleri hem Avrupa ve Asya ticareti ve ekonomik ilişkileri hem de Afrika’nın büyümesi nedeniyle daha fazla önem kazanacak. Yatırımcılar Türkiye’de kentlere ve kentlerin bu entegrasyona ne ölçüde uyum sağladıklarına, buna ne kadar katkıda bulunabileceklerine bakacaklar. Bu uyum ve katkı yalnızca ticaret ve üretim anlamında değil hayat tarzı, hayatın örgütlenişi, gastronomiden sanata kadar zengin bir kültür mönüsüne sahip olmak şeklinde gerçekleşmek zorunda” dedi.

Bir ay içinde ikinci kez Şangay'dan bir heyet ağırlamanın mutluluğunu yaşıdıklarını dile getiren İZTO Genel Sekreteri Prof.Dr. Mustafa Tanyeri ise, “Hem Türkiye, hem de İzmir Ticaret Odası olarak Çin ile ilişkilere büyük önem veriyoruz. İlişkilerimiz çok köklü bir geçmişe sahip. İki ülke arasındaki ticaret potansiyeli çok büyük fakat ülkemiz aleyhine bir açık var. Geçen yıl ihracatımız 2.9 milyar dolarken ithalatımız 23 milyar dolar. Ülkemizin ihracatının 6,1'ini İzmir gerçekleştiriyor. İlişkilerimiz turizm alanında da gelişme eğiliminde. Türkiye'de ağırladığımız Çinli turist sayısı 77 binlerden 200 binlere yükseldi. Bu yıl Çin'de Türkiye turizm yılı. Biz de ticari ilişkilerin ve kültür ilişkilerinin gelişmesi adına Ticaret Odası olarak dijital medya kampanyası yürütüyoruz. Sevinerek söylemeliyim ki bu kampanya Çinli dostlarımız tarafından çok büyük ilgi görüyor” diye konuştu.