Haber / Didar DEMİRCİ

Mevcut ekonomik krizin üzerine bir de salgının baş göstermesiyle piyasaların durma noktasına geldiğini dile getiren İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, özellikle salgın döneminde vatandaşın döviz ve altın yatırımı yaparak ellerindeki parayı güvence altında tutmaya çalıştıklarını ve bu durumun piyasaların durgunlaşmasına ve altın ve dövizin yükselmesine neden olduğunu ifade etti. Sıfır konutlarda yüzde 0.64 ve ikinci el konutlarda ise yüzde 0.74 faiz oranıyla ve 12 ay geri ödemesiz, 180 aya varan ödeme fırsatının piyasaları hareketlendireceğini, alınan bu kararın çok doğru bir karar olduğunu dile getiren Güleroğlu, “Piyasada bomba etkisi yarattı” dedi.

Yüzde 10’luk artış normal

Kredi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte ev fiyatlarında artış oldu. Bu durumu değerlendiren Güleroğlu, yüzde 10’luk fiyat artışı beklendiklerini ancak bunun üzerindeki artışların normal olmadığını dile getirerek, “Fırsatçılara yönelik devlet tarafından yaptırım çalışmaları sürüyor. Arzın talebi karşılamaması durumunda bir fiyat artışı normal ancak şu anda öyle bir durum söz konusu değil. Piyasada ikinci el konut fazlaydı. Şu anda emlakçılar ellerindeki ikinci el konutları satıyorlar” diye konuştu.

Yetki belgesini sorun

Emlak satışlarında alıcı ve satıcıyı buluşturan emlakçıları seçerken çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Güleroğlu, “Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi almış emlakçılarla çalışmalılar. Yetki belgesi olan emlakçılara güvene bilirler” dedi. Ayrıca konut kredi faiz oranlarının düşmesinin 350 iş kolunu olumlu yönde etkileyeceğini dile getiren Güleroğlu, “Türkiye’nin lokomotifi emlak sektörüdür”ifadesini kullandı.