Haber: Gökçe ADAR / Murat ERVİN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonun düşürülmesi için faizlerin indirilmesi inadı nedeniyle 6 ayda 2 Merkez Bankası değişti. Son olarak geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nda 2 üst düzey yöneticinin görevden alınmasının ardından gözler Merkez Bankası Para Politikaları'nın faiz açıklamasına kilitlenmişti. Merkez Bankası'nın 2 puanlık faiz indirimi kararı, ekonomideki yangının üzerine adeta benzin döktü. Saat 14:00'de Merkez Bankası'nın kararı açıklaması öncesi 9.26 olan dolar, açıklamanın saniyeler sonrasında 9.47'yi; Euro ise 11'i gördü. Endişelerini 9 Eylül'le paylaşan toplumun hemen her kesiminde aynı düşünce öne çıktı: Bu kış zor geçecek!

'GEÇİNEMİYORUZ'

İzmir Disk Emekli Sen Bornova Şube Başkanı Yunus Taş: Emeklilerin zor durumda ve geçinemiyor. Suyunu, elektriğini ödeyemeyen emeklilerinin sayısı artıyor. İhtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geldik. Gıda maddelerinde bile en zorunlu hangisiyle onu alıyoruz. Önümüz kış, emekliler kara kara kışı düşünüyor. Zam yapıyoruz diyorlar, onu da fazla fazla geri alıyorlar. Ay bitmeden önümüzdeki aya borçlanarak giriyoruz. Perişan durumdayız.

'EZİLİYORUZ'

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı: Enflasyon oranları altında işçiler ezildi. Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Dövizdeki hareketlilik işçinin cebine olumsuz yansıyor; sosyal yaşamlarından taviz vererek yaşamak zorunda kalıyorlar. Yanlış kararlar işçinin cebinden çıkıyor. İşçi, bu pahalılıkta eziliyor. İşçilere hak ettikleri ücretleri vermeyenlerin hesabını soracağız. 

'YETİNEMİYORUZ'

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven: Hükümet memuru fakirleştirdi. Son 6 senedir, toplu sözleşmelerde hükümetin en az zam yaptığı kesim memurlar. Hükümet memurları fakirleştirmeye çalışıyor. Memurların alım gücü yarı yarıya düştü. Eskiden memuru parmakla gösterirlerdi, şimdi hiç bir avantajı kalmadı. Açlıkla mücadele ediyoruz.

'ALAMIYORUZ'

Tüketici Hakları Derneği İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan: Tüketicilerin alım gücü azaldı. Yapılan faiz indirimi enflasyonun da değişmesine ve hayatımızın her anına yansıyor. LPG'ye, elektriğe zam gelecek zamları bekliyoruz. Bu ekonomi devam ettiği sürece tüketici daha çok fakirleşecek. Alım gücünün azaldığı bu süreçte durum böyle devam ederse, tüketici daha da sıkıntılı günler geçirecek.

'BARINAMIYORUZ'

İzmir Üniversite Dayanışması Topluluğu Üyesi üniversite öğrencisi Enes Akan: Bu ekonomik şartlarda öğrenciler barınamıyor. Günlük harçlığımızı karşılamak için bir öğrencinin çalışmadan okuması veya kendi başına bir eve çıkması çok zor. En ucuz gıda neredeyse oradan alışveriş yapmaya çalışıyoruz. Bir kafeteryada oturup çay kahve içmek bizim için bir lüks haline geldi.

'ÜRETEMİYORUZ'

Çiftçi Sen Genel Sekreteri Adnan Çobanoğlu: Girdi maliyetleri daha da artacak. Tek başına olmasa bile bu karar çiftçinin şevkini kıracak, üretimi olumsuz etkileyecek, üretici tarımsal faaliyetlerden uzaklaşacak. Bu karar ihracatçılara para kazandırırken, çiftçi üretim yapamayacağı için ürün azalacak, vatandaş da gelecek zamlarla daha pahalıya ürün tüketecek.

'KEPENK KAPATACAĞIZ'

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Küfüncü: Dolar ve Euro'nun bu denli yüksek olduğu bir ülkede esnafın nefes alacak halimiz kalmadı bu gidişle esnaf kepenk kapatacak. Yediğimiz ekmeğin unu bile yurtdışından geliyor. Dövizin artması una daha fazla para vereceğiz demek. Vatandaşlar ekmek bile alamaz hale gelecek. Piyasanın hali içler açısı.    

'ÜRETEMİYORUZ'

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Küçükkurt: Her şey çok kötü olacak. Üretim de bundan olumsuz etkilenecek. Bunu benim veya siz gazetecilerin bile söylemesine gerek yok. Sokaktaki insan bile artık bunu biliyor. Çünkü insanlar kendilerini etkileyen her şeyi yakından takip ediyor. Dövizin yükselmesine neden olan bu karar yeni zamları da beraberinde getirecek

'ÖNGÖRÜ YOK'

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş: Sanki ihracat destekleniyor gibi bir durum var. Enflasyonu bir kenara koyup Türkiye'nin çıkışını ihracata endeksleyen kurun da yükselmesiyle ülkemizin bir ivme kazanacağı düşüncesi var. Maalesef bir öngörü yok. Enflasyon almış başını gidiyor. Mevduat faizini düşürüyorlar ama kredi faizlerini indirmiyorlar. Çalışan kesim için de dövizdeki artış ciddi sıkıntı olacak.