Haber/ Gökçe ADAR

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank; Türkiye'de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizini aylık yüzde 0.49-0.69 aralığına düşürdü. Otomotiv sektörüne önemli bir hareketlilik getirmesi hedeflenen kampanya, 1 Ekim-31 Aralık döneminde geçerli olacak. Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa Akkalay da, yapılan faiz indiriminin otomotiv sektörüne yansıyacak etkileri hakkında konuştu. Akkalay, yapılan indirimlerin sektörün canlanması için yeterli olmadığını ve kendilerini umutlandırmadığını ifade etti. Akkalay, “Faiz indirimlerinin sektörde, çok büyük bir canlandırma yaratacağını düşünmüyorum. Ağustos ayını yüzde 50'ye yakın bir düşüşle kapattık. Bu düşmede devam ediyor. Bir artış söz konusu değil. Bizim de beklentilerimiz aşırı küçüldü” dedi.

Satıcılar etkileniyor

Satışların azalmasının, çalışanların primlerini de olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Akkalay, “Düşük satışlardan dolayı çalışanlar bazında da sıkıntılar var. Genelde, çalışanların maaşları asgari ücret veya asgari ücretin biraz daha üzerinde. Çalışanlar, yaptıkları satışlardan dolayı maaşlarına ek olarak prim alıyorlardı. Ancak, satışlarda bir azalma olduğu için primlerde de azalmalar mevcut. Dolayısıyla, satıcılarda da moral bozukluğu yaşanıyor. Satıcı, keyifsiz olduğunda olacak olan bir

satış da zorlanıyor, sıkıntı yaşanıyor. Bu kısır döngü, bu şekilde devam ediyor. Bu döngünün, canlı haline dönebilmesi çok yakın bir zamanda olabilecek bir şeymiş gibi görünmüyor” diye konuştu.

İkinci el satışı durgun

Araba ihtiyacı olan vatandaşların ikinci ele başvurduklarını ancak ikinci el sektöründe de sevindiren bir hareketliliğin olmadığını vurgulayan Akkalay, şu ifadeleri kullandı: “Araba ihtiyacı olan çoğunlukla ikinci el arabaya başvuruyor. Sıfır ve ikinci el araba arasındaki vergi farkı da büyüdü. Vatandaş, ikinci ele biraz daha sıcak bakıyor ama çok büyük bir hareketlilik söz konusu değil. Daha düşük seviyelere inse kredi faizleri, ikinci ele yönelenler belki de bu indirimlerden yararlanarak, sıfır araba satın alabilirler. Ayrıca, faiz indirimlerinin inşaat sektörünü de canlandırmadığını görüyoruz. Vatandaşın alma satma gibi bir mecburiyeti varsa, bu indirimlerden faydalanıyor. Mecburiyet olmadığı takdirde, bu indirimler sıkıntı yaşayan sektörleri canlandırmaya yetmiyor.”

Üç kamu bankası faiz oranını düşürdü

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, Türkiye'de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizini aylık yüzde 0.49-0.69 aralığına düşürdü. Hazırlanan paketler doğrultusunda, fiyatı 50 bin ila 120 bin arasında bulunan sıfır kilometre binek araçlarda 18-36 ay vade için aylık faiz oranı yüzde 0.49-0.69 bandında uygulanacak. Fiyatı 72 bin ila 120 bin arasında değişen sıfır kilometre ticari araçlarda ise 30-60 ay vadeli kredi; aylık yüzde 0.49-0.69 faiz oranı ile kullanılabilecek. Taşıt sahibi olmak isteyen müşterilere uygun koşullar ile finansman sağlanmakla birlikte kampanyanın otomotiv sektörüne de önemli bir hareketlilik getirmesi hedefleniyor.