Haber / Murat ERVİN

Artan dolar kuru nedeniyle demir ve çimento fiyatları konut maliyetlerini artırırken İzmir'de inşaat yapılacak arsa sayısının azlığı nedeniyle bu alanların pahalı olması ev almayı da 'hayal' haline getirdi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Yapı Kooperatifleri Meslek Momitesi Başkanı, Ege İş Koop ve Batı Koop Genel Başkanı Halil Kurt, arsa fiyatlarının önemli bir maliyet kalemi olduğunu fakat devletin kooperatiflere belli koşullarla arsa tahsis etmesi halinde şu andakinden yüzde 40 daha ucuza ev yapabileceklerini belirtti.

BAYRAKLI VEYA MENEMEN

Bunun örneğini yaptıkları kentsel dönüşüm projelerinde ispatladıklarını vurgulayan Halil Kurt, “Örneğin Bayraklı'nın üst kısımlarında çorak araziler var. Buraları orman vasfında da değil fakat kente yakın konumda. Benzer şekilde Doğançay Mezarlığı'nın üst kısımları ve kentin kuzeyine doğru Menemen taraflarında devlete ait çok sayıda arazi bulunuyor. Zaten kent de kuzey yönüne gelişiyor. Bu bölgelerde çok büyük konut projeleri geliştirilebilir” dedi. Kaymakamlık ve valiliklerin dar gelirlere sağladığı maddi desteklerin ve diğer belli fonların da konut dar gelirlinin konut edinmesi amacıyla kullanılabileceğine dikkat çeken Kurt, belli sayıda konutların da düşük gelir grubundaki vatandaşlara teslim edilmesi için kaymakamlıklara teslim edilebileceğinin altını çizdi.    

'MALİYETİMİZ DÜŞÜK'

Kooperatiflerin gelir vergisinden muaf olduğunu ve yüzde 1 KDV ödediğini söyleyen Kurt, “Kooperatiflerin bu avantajları daha ucuza konut yapmalarını sağlıyor. Eğer devlet büyük bir alanı orta ve düşük gelir grubuna konut yapılması şartıyla bizim gibi kooperatiflere iz bedelle veya çok düşük bir ücretle tahsis ederse bizler de konut almayı 'hayal' gibi gören vatandaşlarımızın bu hayallerini gerçeğe dönüştürürüz. Biraz önce de söylediğim gibi devletin sağladığı vergi kolaylıkları maliyetlerimizin de düşmesine neden oluyor” diye konuştu.

'MALZEMEYİ UCUZA ALIRIZ'

Arazi tahsisli büyük bir konut projesinin hayata geçirilmesi halinde demir, çimento, beton gibi en önemli girdi kalemlerinin de daha ucuza temin edilebileceğini aktaran Halil Kurt, “Böylesi büyük bir projede malzeme temin edilen şirketlerle pazarlık yapma şansınız artar. Ne kadar ucuza alırsanız bu da yapacağınız konutu o oranda ucuzlatır. Kooperatiflerin kar amacı olmadığından her türlü fiyat indirimi yapılacak inşaata yansır” ifadelerini kullandı.

'KİRALAR DA DÜŞER'

Televizyonlarda her gün konut sorunun konuşulduğunu, düşük faizli konut kredisi imkanları sağlandığını hatırlatan Kurt şöyle konuştu: “Açıklanan bu krediler, teşvik ve destekler ne yazık ki yeterli olmuyor. Çünkü arsalar çok pahalı, inşaat malzemeleri ise dolar bazlı. Bir de buna vergiler ile kar marjları eklenince, artan talebe karşın arzın yetersiz kalmasıyla konut fiyatları hızla yükseliyor. Ama tıpkı bizler gibi kar amacı olmayan kooperatif mantığıyla hareket edilirse, hem vergi indirimleri ve istisnalar hem de arsa tahsisi ile inanın yüzde 40'lar civarında daha ucuz konut yapar, uygun fiyatlı konutlar talebi önemli oranda karşılar, bu düşüş de dolaylı olarak kiraların inmesini sağlar.”