Yüksek faiz eleştirilerine devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Merkez Bankası'nın söylediklerinin hiç biri tutmuyor tutmaz. Yanlış yoldasınız. 'MB'nin bağımsızlığı var müdahale etmeyin' diyorlar. Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

"Dövizdeki şişkinlik kısa sürede normal seyrine dönecek"

"Ekonomide de açık bir operasyonla karşı karşıya olduğumuz aşikardır. Belli ki bir yerlerden Türkiye'nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış. Üstesinden gelemeyeceğimiz bir yükle de hamdolsun karşı karşıya değiliz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir rasyonel temeli olmayan dövizdeki şişkinliğin kısa sürede normal seyrine kavuşacaktır. Dövizdeki şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağını, kurun tekrar kendi seyrine döneceğine inanıyorum" şeklinde açıklamada bulundu.

"Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir"

Enflasyonu doğuran ana sebebin faiz olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon, yok hıyarmış yok salataymış bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Ana sebep faizdir, faiz. Bunu öğreneceksiniz. Bunu bütün gelişmeler teyit ediyor zaten. Hala bunu anlamak istemeyenler, batıdaki kafalarla çözmeye çalışanlar tabii ki bizi anlamazlar. Batıdaki kafaların da bir kısmı zaten uygulamaları ile bizi destekliyor. ABD'deki faiz oranları ortada. Japonya ortada. Avrupa ortada. Enflasyonların da orada ne olduğunu zaten görüyoruz. Bizdekilere bunu hala anlamadık. Faiz lobisine çalışıyorsunuz başka bir şey yok. Bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar, kimler? Banka sahipleri, finans sektörü. Onlar götürüyor parayı. Bu kadar yüksek ile kredi vermeye kalkarsan tabii ki yatırımlar bu ülkede yürümez. Hala bunu anlatamıyoruz. Bu konuda maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir muhafazakarlık içindedir. Bu iş böyle yürümez, bunu çözeceğiz. Başbakan ile de konuştuk. 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faizi düşürdük, enflasyon tek haneliye geldi" dedi.

Merkez Bankası'na: Yanlış yoldasınız

MB’nin söylediklerinin hiç biri tutmuyor tutmaz. Yanlış yoldasınız. 'MB'nin bağımsızlığı var müdahale etmeyin' diyorlar. Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor. Ülkemizi ekonomik alanda sıkıştırmak isteyenlere verilecek en güzel cevap üretimdir. 2018 yılı içinde hiç şüphesiz mali disiplini elden bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

- 22 Kasım'da Soçi'de Putin ve Ruhani ile bir araya geleceğim. Çatışmasızlık bölgesindeki ateşkesi kalıcı hale getirmeye çalışacağız.

- Afrin bizim için çok önemli, sınırdaşımız konumunda. Burada yüzde 50'nin üzerinde Arap kardeşimiz yaşıyor.

- ABD'nin Suriye krizi başladığından beri verdiği sözlerin bir çoğunu tutmaması bizim için hayal kırıklığı olmuştur. Afrin'de bu oyuna gelmeyeceğiz.

- Siz ortada yokken biz vardık. Biz kimin, kim olduğunu çok iyi biliyoruz.

- ABD'nin Kuzey Suriye'de 11 hava üssü var. Siz 12 bin kilometre uzaklıktan Suriye'ye niçin geliyorsunuz?

- Türkiye'nin hem DEAŞ'a hem de PYD'ye karşı operasyonlarını engelleyen ABD'nin gerçek amacını biliyoruz.

- Böyle bir ittifak olmaz. Böyle bir müttefiklik olamaz. Oyun başka.

- İttifak, müttefiklik başka bir şey. Ama bu müttefikliğe sığmayacak şeyleri yapmak bambaşka. NATO'da beraberiz diye yanlışları söylemeyecek miyiz? Kusura bakmayın söyleyeceğiz.

- Norveç'te düşman tablosu koymuşlar. Buradaki hedeflerde Atatürk ve şahsımın ismi var. Bilgi gelince, Kanada'daki NATO tatbikatındaki 40 askerimizi çekme talimatını verdik. O hedefler kaldırılsa dahi. Böyle bir ittifak, böyle müttefiklik olamaz.