Haber/ Gökçe ADAR

Son dönemde gündeme gelen kiracıdan kiralık sistemine emlakçılar tepki gösterdi. Emlakçıların, devre dışı kalarak ev sahiplerinin kiraya verdikleri evlerini internet üzerinden duyurmaları olarak tanımlanan sistem, emlakçıları isyan ettirecek duruma getirdi. Yüksek komisyon ücreti ödemek istemeyen kişiler için geliştirilen sistemi eleştiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Son dönemde hızla yaygınlaştığı dile getirilen kiracıdan kiralık sistemi bizi isyan noktasına getirdi. Bu sisteme göre, emlakçı olmadan, ev sahibi internet üzerinden evini kiraya verdiğini duyuruyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Taşınma Ticaret Yönetmeliği'ne göre aykırı bir sistem. Çünkü taşınma ticaretinde ev kirasından komisyon almak sadece emlak danışmanlarının yani mesleki yeterlilik sınavını kazanmış Ticaret Bakanlığı'ndan belgeli yetkili kişilerin sorumluluğundadır” dedi.

Suç duyurusunda bulunacak

Sistemle ilgili açıklama yapan kişi veya kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Güleroğlu, konunun takipçisi olacaklarını iletti. Güleroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bize göre bu bir söylentidir ve bu söylentiyi kim yaydıysa o kişi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Şu an söylentiyi çıkaran kişileri araştırıyoruz. İlgili bakanlıklara başvuracağız. Bakanlık tebliğlerini yapar. Denetimden sonra dava açılır veya açılmaz karar verilir. Biz bu konunun takipçisi olacağız.” Sistemin yaygınlaştığı takdirde bir çok olumsuzlukları beraberinde getireceğini dile getiren Güleroğlu, “Yapılan açıklama talihsiz bir açıklamadır. Kiracı, bir başkasına kira verdiği zaman bizler gibi araştırmayacaktır. O anı kurtarmak için önüne gelen bir kişiye verecektir. Mal sahibinin de başını yakacağı gibi kendi başını da yakacaktır. Gayrimenkul, araştırılarak yapılacak bir şey” diye konuştu.

Yeni sistem nasıl işliyor?

Kiracıdan kiralık sistemi, emlak komisyonlarını devre dışı bırakmayı amaçlıyor. Bu uygulamalar nedeniyle yüzbinlerce konut emlakçıların tekelinden çıkmış durumda. Birçok sosyal medya ve internet sitesi üzerinden sistem yayılıyor. Yerli ve yabancı öğrenciler, turistler hatta Türk vatandaşları sosyal medya üzerinden organize oluyor. Kişiler boşaltmaya karar verdikleri ev ya da işyerlerini internette duyuruya çıkarıyor. Kiracılar, emlakçıların istediğinin çok altında belli bir para talep edebiliyor. Örneğin, emlakçıdan bir daire kiraladığınızda sizden bir kira bedeli komisyon tahsil ediliyor. Yani, aylık kirası 2 bin 500 olan bir daire için emlakçıya da 2 bin 500 lira vermeniz gerekiyor. 'Kiracıdan kiralık' sisteminde bu rakam en fazla 500 lira oluyor.

Sektör durgun

Konut alışverişlerinde durgunluk olduğunu da paylaşan Güleroğlu, “Şu anda konut kredi faiz oranları yüksek. Haliyle konut piyasasında durgunluk devam ediyor. Bu durgunluğun 23 Haziran seçimlerine kadar süreceğini düşünüyoruz. Seçimden sonra çıkacak sonuçlara göre, hareketlenme olacağını düşünüyoruz. Çünkü seçimlerde mazbata verildikten sonra piyasalarda bir rahatlama görüldü. Seçim tekrar gündeme geldi ve herkes kabuğuna çekilmiş oldu. Faiz oranları düşecek, alışveriş konusunda da bir rahatlama olacak” diye konuştu.