Murat ERVİN/ Özel- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı sosyal konut projesine göre hiç evi olmayan ve hane içi geliri 16 bin liradan az olanlara asgari ücretin yarısına denk gelen 2280 TL taksitle ev verilecek.  Erdoğan, “Toplamda 608 bin TL fiyata sahip 2+1 konuta ayda 2280 TL taksitle 240 ay ödeme yapılacak. 850 bin TL fiyata sahip 3+1 konutun ödemesi ise aylık 3780 TL olacak. Konut bedellerinin yüzde 10'u peşin alınacak. İzmir'de ise 12 bin 500 konut yapacağız” dedi. TOKİ tarafından 81 ilde yapılacak 250 bin konutu 240 ay vadeyle satılacak. Diğer yandan Türkiye'de 2 bin TL ve altındaki borcunu ödeyemeyen 5.5 milyon vatandaş icralık olurken, artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle konut için ayda 2280 TL'nin nasıl ödeneceği ise belirsizliğini koruyor.    

MÜTEAHHİTLER İSTEMİYOR

Diğer yandan her geçen gün artan kurlar nedeniyle maliyet hesabı yapamayan müteahhitlerin önemli bir kısmı da devlet kurumlarıyla iş yapmak istemiyor. Oluşan maliyet farkını almakta zorlandıklarını ve çok uzun vadelerle ödemelerin yapıldığını aktaran müteahhitler, “Aylık 2280 TL ile 240 ay yapılacak ödemenin toplam miktarı 547 bin lirayı buluyor. Bu parayla en fazla 70 metrekarelik bir ev; arsa maliyeti ve altyapısı ile yol, park, ulaşım gibi çevre donatıları olmadan sadece 4 duvar ve pencere şeklinde imal edilebilir. Bu durumda bile müteahhit hiç kar etmeden bu işi yapmak zorunda kalır. Kendi içimizde de görüştüğümüzde İzmir'de hiç bir müteahhit TOKİ ile çalışmak istemiyor. O açıdan İzmirli müteahhitler bu projelere uzak duracaktır” diye konuştu.

'AKLI BAŞINDA HİÇ KİMSE...'

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis üyesi ve İnşaat Altyapı Müteahhitler Grubu temsilcisi Alaattin Epözdemir, İzmir'de müteahhitlerin bu tür projelere girmek istemediği için açılan ihalelerin de iptal edildiğini vurguladı. Epözdemir, “Bir çok okul projesi de firma bulunamadığı için iptal oldu. Eskiden 30-40 kişinin girdiği ihalelere artık kimse girmiyor çünkü fiyat belirleyemiyoruz. O açıdan aklı başında hiç kimse bu tür ihalelere girmez. Zaten o yüzden her hafta onlarca ihale iptal ediliyor. İhaleye girmiş olanların önemli bir kısmı da ödemelerini alamadığı için iflas etti” ifadelerini kullandı. Çevresindeki müteahhitlerin de kendisiyle aynı fikirde olduğunun altını çizen Epözdemir şöyle konuştu: “Bu koşullarda, bu belirsizlik ortamında açıklanan konut projesinin hayata geçmesini, bitirilmesini mümkün görmüyorum. TOKİ'nin İzmir'de; Aliağa'da Seferihisar'da yaptığı projelerin hangi birinde İzmirli müteahhitler var ki bunda olsun? Fiyat farkı güncellemesi TÜİK'in inşaat verilerine göre yapılıyor ama TÜİK'in bu verisi, gerçek değerin çok altında oluyor.” 

AKLIMIZLA ALAY ETMEYİN

Aziz KOÇAL (TÜKODER Genel Başkanı): Ülkemizde nüfusun yüzde 60'ından fazlası asgari ücretle geçiniyor. Sadece gıda harcamasını içeren açlık sınırı göstergesi ile asgari ücret arasındaki uçurum da her geçen gün büyüyor. Ülkenin yüzde 90'ına yakını yoksullukla mücadele ederken, hane geliri yoksulluk sınırı altında iken, 'maaşın 3'de birini konuta ayırın' söylemi aklımızla alay etmektir. Aileler gevrek, su, ayran gibi en basit gıda maddelerini alması için bile çocuklarına günde 10-15 TL veremezken; parası olmadığı için kitap, defter, kalem, okul kıyafeti alamazken hatta bu yüzden evladını okula bile gönderemezken sanki asgari ücret ona yetiyor da artıyormuş gibi davranıp konut satmaya çalışmak mantıklı değil. Vatandaş aldığı 5 bin 500 liralık asgari ücretle evinin kirasını ve faturalarını mı ödesin, gıda ihtiyacını mı karşılasın, çocuğunun okul giderlerini mi karşılasın? Tüm bu ihtiyaçların yarısını bile karşılayamayan asgari ücretliden şimdi de maaşının 3'te 1'ini ayırıp TOKİ'nin yapacağı evlere 240 ay taksit ödeyerek ev sahibi olabileceği 'müjde' olarak açıklanıyor. Ekmek alamayan vatandaşa adeta pasta satılmaya çalışılıyor. Bu projeden yararlanacak olan yine bir avuç ranttan beslenenler olacaktır.

'GÜVEN' KALMADI

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği de (KAMİAD) bir açıklama yaparak, müteahhitlerin kamu ihalelerine "güvensizlik" nedeniyle katılmadığı vurguladı. KAMİAD açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kamu kurumları yaklaşık maliyetlerde kullanılan birim fiyatları bu yıl üçüncü kez güncellemelerine rağmen ihalelere katılım olmuyor. Bunun nedeni ‘yüksek enflasyon’ gibi görünse de asıl neden güvensizliktir. Yaşanan maliyet artışlarından dolayı hareket etme kabiliyetini yitiren kamu müteahhitlerine ivedilikle; koşulsuz tasfiye hakkı, reel fiyat farkı, teminat affı getirilmelidir. Bunlar yapılmazsa güvensizlik daha da artacağından kamu yatırımlarının ihalelere katılım olmayacak ve projeler duracaktır."