Haber / Didar Demirci

Yılbaşı akşamı vatandaş yeni umutlar için geriye sayarken, hükümet yetkilileri ise hayata geçirecekleri zamları adeta truva atı gibi kullanıp eğlencenin arkasına gizledi. Yılbaşının ertesinde iğneden ipliğe kadar yüzde 125'leri bulan zamların geldiğini öğrenen vatandaş ise sevincini doyasıya yaşayamadan ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını yapmaya başladı. Açıklanan zamlara göre elektriğe yüzde 50 ile yüzde 125 arası, konutta kullanılan doğalgaz yüzde 25, ticari kuruluşlarda kullanılan doğalgaza yüzde 50, motorine 1 lira 29 kuruş, benzine 61 kuruş, otogaza 78 kuruş, köprü ve otoyollara ortalama yüzde 25 zam yapıldı. Yoksulun en temel gıda ihtiyacı olan ekmeğe de zam yolu görüldü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sattığı ekmeklik buğday fiyatına yüzde 23 ve arpa fiyatına ise yüzde 24 zam yaptı.

ASGARİ ÜCRETLİ 'AÇ' KALDI

Memurun ve memur emeklisinin gözünün bugün TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranlarında olduğunu hatırlatan Birleşik Kamu İş İzmir İl Başkanı Adem Yıldırım artık kimsenin TÜİK verilerine güvenmediğini sözlerine ekledi. Yeni yılda vatandaşın mutluluğunun zamlarla kursağında bırakıldığını aktaran Yıldırım, “Yılın ilk gününde elektriğe yapılan yüzde 125’lik rekor zammın yanı sıra doğal gaza da yüzde 25 zam yapıldı. Akaryakıtın litre fiyatı 13 liraya dayandı. Bu zamlar haliyle tüm ürünlere de yansıtılacak. Açlık sınırı bile açıklanan zamlar sonrası asgari ücretin üzerine çıktı” diye konuştu.

'PEYNİR EKMEK YİYİN'

Gelen zamların ardından, ‘kombinizin derecesini düşürün, arabanızı kullanmayın, ekmek peynir yiyin’ gibi söylemleri işittiklerini ifade eden Yıldırım, “Bize reva görüleni değil, hakkımızı almak için en yakın zamanda alanlarda olacağız. Açıklanacak olan enflasyon rakamlarına da inanmadığımız için TÜİK’i de dava edeceğiz. Memur Sen’in de saraylarda kısık sesle açıklama yapmak yerine bizimle birlikte alanlarda seslerini duyurmasını istiyoruz. Adil bir çözüm için kamu emekçisine yüzde 100'lük bir zam şart. Çünkü Yüzde 3 – 5 ile, seyyanen zamlarla toparlanacak durumda değiliz” ifadelerini kullandı.

'İNDİRMEDİNİZ, BİNDİRDİNİZ'

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, yapılan bu zamların raf fiyatlarına çok daha hızla ve yüksek oranda yansımayacağını söyledi. Vatandaşların güvenilir, ekonomik, besin değeri yüksek gıdaya ulaşamayacağını, sağlıksız beslenme sonucu ciddi halk sağlığı sorunlarının baş göstereceğini belirten Koçal, “Yapılan zamlar ile asgari ücrete verilen zam katlamalı olarak geri alınmakta. Döviz kurundaki marketlerde raf fiyatları indirmek yerine, yeni zamları yılbaşı hediyesi gibi sunarak bindirdiniz” dedi.

EN DÜŞÜK FATURA 199 TL

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise dar gelirli ailelerin bile 137.5 lira ödedikleri elektrik faturasının yeni yılla birlikte 199 TL`ye çıktığını vurguladı. Konutlarda çoğunlukta 150 kWh ve üstünde elektrik tüketimi yapıldığına belirten EMO yetkilileri, “4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik enerjinin faturası yüzde 72`lük artışla 211 TL`den 364 TL`ye yükseldi. Kış aylarında ise ortalama tüketimi 450 kWh olan bir ailenin 412 TL'lik faturası yüzde 88 artıp 817 TL`ye yükseldi” açıklamasında bulundu