Küresel piyasalar, yeni tip korona virüsü (Covid-19) aşısının yaygınlaşmasının yanı sıra ABD'de destek paketi ve İngiltere'de ticaret anlaşmasına ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkması ile 2020'nin son haftasında pozitif bir seyir izliyor.

ABD

Noel tatilinin ardından dün işleme açılan New York borsası günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,68, S&P 500 endeksi yüzde 0,87 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,74 değer kazanarak kapanış rekorlarını kırdı.

Borsada alımların güçlendiği görülürken, dolar endeksi, geçen hafta gerilediği 90'dan gelen tepki alımlarıyla bu seviyenin hemen üzerinde dengelendi. 

AVRUPA

Avrupa tarafında, İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma, AB Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edildi. Öte yandan, İngiltere ile Türkiye'nin de Serbest Ticaret Anlaşması'nı (STA) bugün imzalaması bekleniyor. 

Söz konusu gelişmelerle İngiltere hariç Noel tatili sonrası işlemlere dün başlayan Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,49 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,20 değer kazandı. Euro/dolar paritesi ise yükseliş eğilimini sürdürerek 1,2240'a çıktı.

ASYA

Bugün Asya piyasalarında petrol ve altın fiyatlarının dolardaki değer kaybına paralel yükseldiği görülüyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 artışla 51,2 dolardan, altının ons fiyatı da yüzde 0,2 primle 1.877 dolardan işlem görüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,7 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2 düşüş kaydetti.

TÜRKİYE

Dolar dün günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,87 azalışla 7,44'ten tamamladı. Dolar/TL, bugün 7,45 seviyesinde işlem görüyor. Euro 9,12, sterlin 10,05 liradan el değiştiriyor.