Haber / Murat ERVİN

Geçen yıl 30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depremi, kentte yaşayanların konut taleplerini baştan aşağıya değiştirdi. İnsanlar deprem felaketinin ardından, daha çok müstakil ve bahçeli evleri tercih ederken, sahil ilçelerindeki yazlık konut fiyatları, oluşan talep nedeniyle neredeyse ikiye katlandı. İzmir’de emlak sektörünün önde gelen temsilcileri, deprem korkusunun bu artışta önemli pay sahibi olduğunu, parası az olanların da konteyner veya prefabrik evlere yöneldiğini vurguladı.

YETER Kİ MÜSTAKİL OLSUN

İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Başkanı Rıdvan Akgün, depremin insanların yaşam tercihlerini değiştirdiğine dikkat çekti. Depremden sonra insanların zorunlu olarak ‘müstakil’ yaşama yöneldiğini vurgulayan Akgün, “Hal böyle olunca gözler hemen metropole yakın alanlara çevrildi. Yani insanların tercihi metropole yakın olsun, kısa zamanda geleyim gideyim şeklinde. Urla, Güzelbahçe, Çeşme, Ildırı, Foça, Ürkmez, Özdere, Seferihisar ve çevresi çok fazla tercih ediliyor. Ama deniz görmeyen yerler de revaçta. Bir toprağımız olsun, 10 metrekare olsun, prefabrik olsun, villa olsun fark etmez diyorlar” diye konuştu.

İKİ KATINA ÇIKTI

Fiyatların 1 yıl içerisinde yüzde 100 arttığını kaydeden Akgün şunları söyledi: “Değeri 600-700 bin TL arasında olan sayfiye yerlerindeki yazlıkların fiyatları bugün 1.5 milyon TL’ ye çıktı. Urla, başlı başına bir banliyo oluşturdu. Bu ilçede mega projelerin fiyatları 8-10 milyon TL arasında değişirken, normal villalar ise 2-3 milyon TL’den başlayarak satılıyor. Çeşme ve Urla artık başa baş gitmeye başladı. Yeni 1+1, 2+1, 3+1 konutlarda bile, geçen yıla oranla yüzde 50 fiyat değişimi var. Sayfiye yerlerde özelikle de müstakil, bahçeli yerlerde fiyat değişimi yüzde 100’e yakın durumda.  Eski Foça yolunda, Bağarası’nda bile o kadar fazla inşaat var ki… Bundan 3-5 yıl önce 10-15 bin TL’ye satılan parseller, bugün 200-300 bin TL’ye satılıyor.”

ARZ VE TALEP DENGESİ

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu ise, büyük artış gösteren yazlık konut fiyatlarıyla ilgili olarak, “Arzın olduğu yerde her zaman talep yüksektir. Geçtiğimiz 1-2 senede 400-500 bin liralara yazlık bulabilirken, şimdilerde 1 milyon liradan aşağıya yazlık bulamıyorsunuz. Depremin ardından imkanı olan insanlar, güvenlikleri için o bölgelere kaydılar ve o bölgelerdeki fiyatlarda da bir artış oldu. Yelki, Güzelbahçe, Urla, Seferihisar, Ürkmez’de yazlık konutlara büyük talep var. Mesela biz Ürkmez Doğanbey’in gelişimi uzun zaman alır diye bakıyorduk ama yer kalmadığı için insanlar o tarafa doğru talepte bulunmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

METREKARESİ 9 BİN TL

Gayrimenkul değerleme firması Endeksa'nın verilerine göre Çeşme'de ortalama konut fiyatı 2 milyon 410 bin 613 TL oldu. Yine bu ilçede konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı yüzde 60.4, yıllık değer artışı ise yüzde 130 olarak gerçekleşti. Urla'da ise konut satış fiyatları son bir yılda yüzde 66 arttı. Urla'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 9 bin 743 TL, ortalama konut fiyatı ise 1 milyon 773 bin 226 TL oldu. Deprem sonrası prefabrik evlerde de fiyat artışı yaşandı. Müstakil arsalar üzerine kolaylıkla kurulan prefabrik konutlara talep artınca fiyatlarda yüzde 40 yükseldi. Depremden önce 70 ila 100 bin TL arasında satılan prefabrik evler depremin ardından 150 ila 200 bin TL aralığında satılmaya başlandı.