Haber/ Murat ERVİN

Uzun yıllardır kenti gündeminde olan deniz taksi konusunda sona gelindi. İzmir Büyükşehir Belediyesi mart ayı meclis toplantısında deniz taksi işletmecilerine verilecek yetki belgesi ve çalışma ruhsatları ele alınırken İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) genel kurul kararıyla deniz taksi taşımacılığı yapma yetkisini şimdilik İZDENİZ'e verdi. Deniz taksilerde ilk aşamada iç körfezdeki 10 iskelede hizmet verilecek. Talebe göre dış körfeze de gidilebilecek. Bostanlı'dan 18 deniz mili uzaklıktaki Urla İskeleye gidiş bin 630 TL'yi bulacak. Eğer 11 yolcu ile gidilecek olursa kişi başı için yaklaşık 148 TL ödenecek.

7 GÜN 16 SAAT
İZDENİZ Operasyon Müdürü Hakan Kurtboğan deniz taksilerin işletmeciliğini İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deniz ulaşım şirketi olan İZDENİZ'in yapacağını söyledi. Kurtboğan, “Burada çalışacak personellerimizi, Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği uyarınca deniz taksiyi sevk ve idare edecek gerekli yeterliliğe sahip gemi adamlarından seçeceğiz” dedi. Deniz Taksi’ye ait bir çağrı merkezi numarasının belirleneceğini vurgulayan Kurtboğan, “Bu araçlarımız cumartesi ve pazar günleri dahil haftanın 7 günü sabah 07.00 ila akşam 23.00 saatleri arasında hizmet verecek. Vatandaşlarımız çalışma saatleri içerisinde bu numaradan bizlerle iletişime geçip deniz taksiyi bulundukları noktaya çağıracaklar” diye konuştu.



7 İLA 11 YOLCU
Taksilerin yaz ve kış yolcu taşıma kapasitesinin en az 7 en çok 11 olacağını ve yolcuların tamamının kapalı alanlarda taşınacağını belirten Hakan Kurtboğan, “Açık alanda veya ayakta yolcu taşınmasına izin verilmeyecek. Yolcunun beraberinde getirdiği çanta, bavul, valiz kabul edilecek olup ilave herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Ancak onun dışında hiçbir yük kabul edilemeyecek. Yolcu gemilerimizde uyguladığımız evcil hayvan taşıma kuralları bu araçlarda da geçerli olacak” ifadelerini kullandı.



YANAŞME YERLERİ YAPILACAK
Deniz taksilerin İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet izni veya işletme iznine sahip kıyı yapıları ve tesisleri ile Liman Başkanlığı’nca yanaşma izni verilebilecek noktalar arasında faaliyet göstereceği kaydedildi. İlk etapta deniz taksi yanaşma ve kalkışları için mevcut Bostanlı, Karşıyaka, Konak, Alsancak, Pasaport, Göztepe, Karantina, Üçkuyular iskelelerinin kullanılacağı, talep gelmesi halinde dış körfezdeki Güzelbahçe ve Urla iskelelerinin de kullanılacağı aktarıldı. Kurtboğan, “İlerleyen günlerde artan yolcu talebi ve buna bağlı olarak artan deniz taksi sayısı ile birlikte İzmir’in kıyı kesimlerinde deniz taksi yanaşma yerleri oluşturulması planlanmakta” dedi.



KADEMELİ ÜCRET
Ücretlendirme konusunda da bilgi veren Kurtboğan şöyle konuştu: “Her geçen gün artan işletme maliyetleri, özellikle şirketimizi etkileyen yakıt giderleri ne yazık ki ücret belirlenmesinde şirketimizi zorlamak. Bu sebeple deniz taksi hizmetinin başlayacağı zaman diliminde mevcut ekonomik göstergeler ile fiyatlar tekrar güncellenebilir. UKOME tarafından bugünkü koşullarda belirlenen ücret tarifesini belirtecek olursam açılış ve ilk mil için 150 TL ödenecek. Sonrasında 4 mil de her mil için 100 TL; 4 ila 8 mil arası için de mil başı 90 lira ödenecek. Daha uzağa gitmek isteyen yolcularımız ise 8'inci mil sonrası mil başına 80 TL ödeyecek. İlk aşamada bu ücretler nakit olarak verilecek.”

ŞİMDİLİK TEK TAKSİ
Deniz taksilerin 'Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları' dâhilinde seyir yapacağı kaydedilirken gemilerin seferlerini aksatmayacağı aktarıldı. Deniz Taksi Taşımacılığı Yetki Belgesi ve Deniz Taksi Çalışma Ruhsatı'nın alınmasının ardından taksilerin hizmete gireceği fakat ilk etapta bir taksinin çalışacağı ifade edildi. Kurtboğan, yolculardan gelen talep doğrultusunda taksi sayısının ilerleyen zamanda artırılabileceğini de sözlerine ekleyerek, “Deniz taksilerin İzmir’e hem nitelik, kalite hem de hızlı ulaşım açısından farklı bir soluk getireceğini öngörüyoruz” dedi. 



NORMALİNE BİLE MÜŞTERİ YOK
Celil Anık (İzmir Taksiciler Odası Başkanı): İnşallah tutar ama bu fiyatları verecek çok insan olacağını düşünmüyorum. Daha çok sembolik gözüküyor yani kente prestij kazandıracak bir uygulama olacak bence. Kendimize bir rakip olarak görmüyoruz. Vapurlar varken deniz taksiyi tercih etmezler. Biz normal taksiye bile müşteri bulamıyoruz. Bir de kişi başı fiyatı düşürmen için 11 kişiyi nasıl bir araya getireceksin?