Yusuf TOMRUK - Gıda fiyatlarında gelen önü alınamaz artış sonrası ortalama bir öğlen yemeği ancak 50 TL'ye yenelebilirken, yemek sonrası 'bir kahve ya da çay içelim' alışkanlığı da değişmeye başladı. Kafelerde bir bardak çay 10 ila 20 TL arasında değişirken, Türk Kahvesi ya da diğer kahveler ortalama 20 liradan başlıyor. Kahvehanelerde ise bir bardak çayı fiyatı 3 ile 5 TL arasında değişiyor. Türk kahvesi ise en fazla 10 TL'ye satılıyor.  Durum böyle olunca pandemi sonrası yüksek enflasyonla gelinen süreçte ortalama 50 TL'ye yemek yiyen vatandaş eski alışkanlığı olan kahvelere yeniden ilgi göstermeye başladı. İzmir'de kentin çalışma yoğunluğunu en çok taşıyan Konak'ın Çankaya, Alsancak, Basmane gibi semtlerinde Özellikle öğlen saatlerinde çoğunluğu beyaz yakalı çalışanlar yemek sonrası artık zincir kahveciler ve kafeler yerine kahveleri tercih etmeye başladı. Artık öğle saatlerinde İzmir merkezinde kahveler ve çay ocaklarında yer bulmak oldukça zor.



'MÜŞTERİLERİMİZ ARTIK BEYAZ YAKALI'
Çankaya'da pek çok yeni nesil kahve dükkanları, zincir kahveciler ve pastanelerdeki sürekli artan fiyatlar sonrası sinek avlarken, kıraathaneler dolup taşıyor. Çankaya'daki bir kıraathane de çalışan Mehmet Yıldız “Peş peşe her şeye gelen zamlar sonrası bizim işlerimiz iyice arttı. Yakın zamanda çayı 5 TL yapmamıza rağmen bir tepki görmedik. Müşterilerimiz özellikle öğle saatlerinde beyaz yakalı. İnsanlar bir kahveye 30 lira vermek istemiyor. Bankacılar, memurlar hatta onların müdürleri öğlenleri artık kahveye gitmeyi tercih ediyor. Dershaneye giden öğrenciler de müdavimimiz oldu. Üstelik sadece erkekler değil kadınlar da geliyor. İşyerinden hep birlikte gelip okey ve kağıt oyunları bile oynuyorlar. Bir saatlik öğle aralarını bizim kahvede geçiriyorlar. Bir kurumun müdürü hemen her öğlen tost yemeğe geliyor. Kahvemiz hem samimi hem de ucuz. Bu yüzden vatandaşlar rahat ediyor” dedi.



KIRDI: BARDAĞA İSİM YAZARAK HİZMET OLMAZ
“Bize dönüş başladı” dilen İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı “Yurt dışı kökenli olan bu zincir kafeler çok yüksek fiyatlarla tüketiciye içecek hizmeti sunuyorlar. Biz ise kahveler ve çay ocaklarındaki fiyatları içinde yaşadığımız topluma göre belirliyoruz. Bu anlamda tabi ki tüketiciye bizim fiyatlarımız ucuz geliyor. Astronomik fiyatlar artık vatandaşları bıktırmış bizlere dönüş başlamıştır. Biz de esnafımızı kafe kültürüne uygun mekanlar hazırlamaya davet ediyoruz. Esnafımız kendisini yeniliyor. Gençlerimiz de artık kahvelere gelmekte. Vatandaşımız ucuza her türlü ihtiyacını görmekte. Bu zincir kafelerin müşteriye de saygısı da yoktur. Sizi dakikalarca sırada bekletiyorlar. Bir hizmet sunmadıkları gibi hem fazla paranızı alıyorlar hem de sizi pis masalarda oturtuyorlar. Bardağa isim yazarak hizmet olmaz. Bize düşen görev özellikle gençlerimizin aile yapımıza uygun yerlerde çayını kahvesini içmesini sağlamak” diye konuştu.