Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini kazanan Alman Siemens firmasını ilçeye davet etti.

Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Alman Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu kazandı. Konsorsiyum, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yapılacak üretim tesisi için Bergama’nın en uygun yer olduğunu söyledi.
Gelecekte Bergama’nın İzmir’in kuzey yıldızı olacağını belirten Başkan Gönenç, “Kuzey Ege Konteynır Limanı’nın tekrar gündeme gelmesi ve liman geri sahasının endüstri bölgesi olarak planlanması, yol yapım çalışmalarının hızlanması ayrıca İzmir’in diğer kısımlarında Torbalı, Kemalpaşa gibi alanlarda sanayi parsellerinin artık tükenmesi İzmir’in kuzeyini daha cazip hale getirmeye başlayan etkenler. Hem bunlar hem de Bergama’nın kendi iç dinamikleri Bergama'yı yakın gelecekte İzmir’in kuzey yıldızı haline getirecektir” dedi.

bergama-gonenc

YATIRIMLARI BEKLİYORUZ


Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Alman Siemens’in kazanmış olmasını da değerlendiren Gönenç, “Geçtiğimiz aylarda yapılan yenilenebilir enerji kaynakları (YEKA) ile ilgili bir ihale vardı. Bunu Siemens’in ana ortağı olduğu konsorsiyum kazandı. Şimdi onlar YEKA ihalesi kapsamında bir fabrika ve AR-GE kurmak durumundalar. Bununla ilgili alternatiflerden birisi de Bergama. Bergama’nıın lojistik ve insan kaynağı açısından da avantajları fazla. Biz Ticaret Odası Başkanımızla ve Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanıyla birlikte Siemens’in yetkilileriyle ile görüştük. Hem İstanbul’da hem Ankara’da görüşmeler oldu. Bergama'nın avantajlarını içeren bir dosyayı hazırlayıp sunduk kendilerine. Bu girişimden sonra şimdi Bergama’da Siemens’in olası yatırımlarını bekliyoruz. Çok büyük olasılıkla Mart ayında bu süreç belli olacaktır. Siemens’in yer seçimi konusunda kararı netlik kazanacak” dedi.

BERGAMA’NIN AVANTAJLARI


Siemens'in sadece bu YEKA ihalesi kapsamında fabrikayı kurmadığına da değinen Gönenç, “İhale kapsamındaki şartnameye göre kurması gerekiyor fabrikayı ama bu bittikten 10 yıl sonra da üretime devam edecek bir işletme. Dolayısıyla Bergama seçimi bence şu açıdan önemli. Buradan Çanakkale’ye kadar uzanan bölge Türkiye’nin zaten en önemli rüzgar alanlarından birisi. Dolayısıyla bu işte lojistik çok önemli. Çünkü taşıdığınız kanatlar devasa 70-80 metre kanatlar, devasa kuleler. O nedenle Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) Türkiye’de öncelikle kurulacağı alanlar burası. Burası limana yakın. Çevre yoluna 400 metre yakınlıkta olması lojistik ve nakliye konusunda doğru bir lokasyon oluşturuyor” diye konuştu.

TEK ŞART ÇEVRE DUYARLILIĞI


Çevrenin korunmasına önem verdiklerini de ifade eden Gönenç, “Çevreye duyarlı olan tüm irili ufaklı sanayi tesislere kapımız hep açık. Ama ilk şart çevre duyarlılığı. Bergama'da organize sanayinin artık bir kimliği, bir projeksiyonu var. Burada özelikle yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi konusunda bir kümelenme bölgesi oluyoruz. Özellikle Siemens’te gelirse LM Wind Power’dan sonra bu çok ciddi şekilde vurgulanmış, gerçekleşmiş olacak. Ama diğer sektörlerden de özellikle çevreyi, havayı, toprağı, suyu kirletecek bizim kaygı duymadığımız yatırımcılar konusunda da organize sanayi açık. Dolayısıyla bu hassasiyeti gösteriyoruz. Ama ben inanıyorum ki çok kısa bir süre içerisinde 5-6 yıllık süre içerisinde burada çok ciddi bir kalkınma hamlesi gerçekleşecek” bilgisini verdi.

Selinos Deresi ıslah edilecek


Sanayi atılımlarının yanı sıra Bergama, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi ile birlikte yerli ve yabancı turistlerin gözde destinasyonu oldu. Başkan Gönenç, Selinos Deresi'nde yapılacak ıslah projesi hakkında da bilgiler verdi. Gönenç, “Selinos deresinin ıslahı ile ilgili proje bitti ve Kültür ve Hakları Koruma Kurulu’ndan onaylandı. Selinos Islahı Projesi hem dere çevresinin bir rekreasyon alanı olarak planlanmasını hem de dere boyunca bulunan Roma dönemi kalıntılarının restorasyonunu kapsıyor. Dolayısıyla sadece bir dere ıslahı değil öyle olsaydı DSİ yapardı. Dere ıslahıyla ilgili biz bu dosyayı İZSU’ya ilettik. Şimdi İZSU bu dosya üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Büyük bir olasılıkla 2018 yılının ikinci yarısından sonra İZSU, İzmir Büyük Şehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi çalışmalara başlayacak. Bergama için çok önemli olan dere ıslahı bin 200 metrelik alanda yapılacak bir çalışma olacak” dedi.