İzmir'in Bergama ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal kalkınmaya desteklemek amacıyla, arcılık kursuna katılıp, başarıyla tamamlayan 77 üreticiye 4'ü arılı 2'si ise boş olmak üzere toplam 6'şar kovan verildi.

Kovanların üreticiler teslimi için Bergama Belediyesi Erdal Önder Spor Salonu önünde tören düzenlendi. Törene CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Bergama Belediye Başkan Yardımcıları Ümit Atlam ve Ali Kahyaoğlu, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan törendeki konuşmasında, "Büyükşehir Belediyesi olarak üreticiyi nasıl destekleriz? Tarımı nasıl destekleriz? Tarımın Türkiye'de gittikçe geriye gitmesi sebebiyle, tarım girdilerini ve çiftçinin yükünü nasıl azaltabiliriz ve gelirini nasıl arttırabiliriz düşüncesiyle kırsalda kalkınma projesine başladık. 2014 yılında Büyükşehir Yasası ile Bergama'da doğrudan desteklerle çiftçimize kucak açtık. Küçükbaş hayvan desteği, tarım makinaları desteği, meyve fidanı ve aşılama desteği, arıcılık desteği gibi birçok desteği üreticimize yasaların ve imkanların el verdiği müddetçe vermeye ve üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.


EN ANLAMLI DESTEK


Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de kırsalda kalkınma projeleri ile o bölgede neye ihtiyaç varsa o yatırımların köylüye götürüldüğüne dikkati çekip, "Politikacılar ve siyasetçiler çoğu zaman oy kaygısıyla hareket ederler. Ve birtakım yardımları ve destekleri bu hesap üzerinden yaparlar. Büyükşehir Belediyesi'nde tam tersi bir durum söz konusu. Ata mirası topraklarda üreticinin ve çiftçinin karnını doyurabilmesi, insanca bir yaşam sürdürmesi ve diğer imkanların gelişmesi kaygısıyla bu desteği veriyor. Bu açıdan bu destekler çok anlamlı. Türkiye'de köyler boşalıyor ve aynı durum Bergama'da da söz konusu. Ektiğinizden biçtiğinizden ve ürettiğinizden para kazanamıyorsanız, mazotun litre fiyatı ve zamlar belinizi büküyorsa haklı olarak başka çözüm ve arayış yoluna gidiyorsunuz. Bu nedenle bu destekleri düşünmek ve anlamak gerektiğini düşünüyorum. Kadınların arıcılık işine girmesi çok önemli. Ev ekonomisine ufak da olsa bir katkı sağlayabilecekler" diye konuştu.

Törenin sonunda arıcılık kursuna katılarak başarıyla tamamlayan 77 üreticiye sertifikaları ile 4'ü arılı 2'si ise boş olmak üzere toplam 6'şar adet kovan verildi. DHA