Haber/Didar Demirci

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü (covid- 19) pandemisi nedeniyle tarımın değeri bir kez daha anlaşıldı. Yerli üretimin, toprağın önem kazanmasıyla birlikte tarlada çalışan üreticilerin sorunları daha da göz önüne çıkarken, sorunlara karşı net çözümlerin konuşulmaması da tepkilere neden oluyor. En önemli sorunlardan birinin de çiftçinin elde ettiği üründen kar sağlayamaması olduğunu dile getiren İzmir Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, “Kooperatifçilik çok önemliydi. Şimdi yeniden canlandırmaya çalışıyorlar ancak bu yeterli değil. Eskiden tüketici kooperatifleri vardı. Onların mal alımları çok değerliydi. Bu sayede aracıların koyduğu fiyat farkı ortadan kalkıyordu” ifadelerini kullandı. Karagöl, tarımın önemine karşılık mevcut sorunların gündeme yeterince getirilmediğinden ve bu konuda yeterli çözüm üretilmemesinden şikâyet etti.

Çiftçi kazanamıyor

Hal fiyatları ile pazardaki fiyatları karşılaştıran Karagöl, “Hal fiyatlarıyla pazardaki tezgah fiyatları arasında fark var. Çiftçi ürettiği üründen kar elde edemiyor. Örneğin pazarda 15 liraya satılan kayısı, halde 5- 6 lira civarında satışa sunuluyor” dedi. Karagöl, ayrıca imkanı olan vatandaşların halden alışveriş yapmasının daha iyi olacağını söyledi. Üretim maliyetlerinin üstüne bir de son zamanlarda meydana gelen aşırı yağış ve aşırı sıcakların üretimi zorlaştırdığını dile getiren Karagöl, “Aşırı yağmur ve sıcaklar, üretim maliyetleri çiftçinin üstünde bir yük! Ayrıca, kırsaldan kentlere göç edilmesi ve genç nüfusun tarımdan elini çekmesi sektörün dinamiğini kaybetmesine neden oldu” dedi.

Doğal afetler çiftçinin peşini bırakmıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını ifade ederek, “Mayıs ayı içinde 46 ilde etkili olan doğal afetler, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi” dedi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, 15 Mayıs ve 25 Mayıs tarihleri arasında önce aşırı sıcaklıkların görüldüğünü sonrasında ise yağış, don, dolu, kırağı, aşırı soğuk, fırtına, hortum gibi doğal afetlerin yaşandığını bildirerek, “10 gün içerisinde gerçekleşen ani hava değişimi hemen hemen tüm bölgelerde afete neden oldu” diye konuştu. Doğal afetler ve diğer zor koşullarla mücadele eden çiftçilerin ülkenin gıda güvencesini sağlamaya devam ettiğine dikkati çeken Bayraktar, “son yıllarda iklim değişikliğinin etkileriyle üst üste yaşanan doğal afetler, çiftçimizi üretimi sürdüremez hale getiriyor. Bu şartlarda üretim yapan çiftçimiz her türlü desteği hak ediyor” dedi.