Haber / Murat ERVİN

Merkez Bankası ile ilgili her adımı yakından takip eden Türkiye'deki döviz sahipleri, atılan her olumsuz adımın ardından dövizini çekip başka ülkeye taşıyor. Geçtiğimiz gün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı ile görüşmeye gitmesi 9.06 olan doları 9.10'a yükseltti. Merkez Bankası başkan yardımcılarının gece yarısı görevden alınmaları ile dolar sabah saatlerinde 9.18'e kadar çıktı. Bir süre bu düzeyde seyreden dolar tekrar atağa kalkıp 9.21'i test etti. Doların bu ani yükselişinde endişelenen yabancıların önünü görememesi sonucu parasını çekip ülkeden çıkması etkili oldu.

YABANCI ENDİŞELİ

Ekonomist Prof. Dr. Ufuk Tutan da yabancıların güvenilir, dengeli ve hukukun üstün olduğu ülkeleri tercih ettiğini söyledi. Türkiye'nin giderek Batı'dan uzaklaşan yapısı ve uygulamaların yabancıları endişelendirdiğini belirten Tutan, “Bu nedenle ülke içindeki döviz rezervleri hızla boşalıp bitme noktasına geldi. Çok büyük yatırımcılar zaten dövizi alıp çoktan çıkardı. Sadece küçük yatırımcılar kaldı” dedi.

'DOKUZUN ALTINA İNMEZ'

Bundan sonraki süreçte döviz fiyatlarının artmaya devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Tutan, “Orta Vadeli Plan'da (OVP) Ekim-Kasım ve Aralık ayının dolar ortalamasını 9 TL olarak açıklamışlardı. Benim tahminin 9 ila 9.50 arasında dalgalanır. Fakat OVP'nin de belirttiği gibi 9 TL'nin altına inmez” diye konuştu. Merkez Bankası rezervlerinin çok az olması nedeniyle dövizi düşürme yolu olarak swap'ın (para takası) tercih edildiğini de aktaran Tutan, bu işlemin bile dövizi 5 veya 10 kuruş düşürebileceğini vurguladı.

'İSMİNİ BİLE BİLMEZLER'

Diğer ülke vatandaşlarının bizi kadar Merkez Bankası'nı yakından takip etmediğini de sözlerine ekleyen Ufuk Tutan, “İngiltere veya Amerika'da Wall Street gibi yerlerde Merkez Bankası takip edilir. Bizim gibi sıradan vatandaşların çoğu Merkez Bankası'nın başkanının kim olduğunu bile bilmez. Bizler dolarizasyon sürecini 90'larda yaşadığmız ve tüm işlerimiz de dövizle olmaya başladığı için ülkemizde döviz herkesi ilgilendiriyorum” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ DA TAKİPTE

Türkiye'nin tekrar dolarizasyon sürecine girmeye başladığını aktaran Prof. Dr. Tutan, “1990'lı yallardaki dolarizasyon sürecini unutmayan vatandaşlarımız, TL'nin değer kaybından korktuğu için evlerini, dükkanlarını bile dolarla kiraya vermeye başladığını duyuyoruz. Bunlar önümüzdeki günlerde de daha da artabilir ve hiç şaşırmamamız gerek. Halkımız da kendi ekonomisinin geleceğini öngörmek için Merkez Bankası ile Cumhurbaşkanı'na odaklanıyor” dedi.      

'BİZE BİZE KALDIK'

Dünya ekonomi tarihinde kriz dönemleri haricinde Türkiye'deki kadar sık Merkez Bankası başkanının değiştiğine rastlanmayacağını söyleyen Tutan şunları söyledi: “Yapılan her değişiklik yabancının güvenini sarsıyor, ekonominin dengeli süreceğine ilişkin endişesini artırıyor ve kaçmasına neden oluyor. Şu an zaten biz bize kaldık. Zaten son olarak geçtiğimiz ay Londra'da tefecilere gidilerek borç alındı. Dünya genelinde yüzde 4-5 civarında faizle borç verilirken biz yüzde 6 veya 6.5 civarında bir oranla borçlandık. Döviz girişini sağlamak için yabancılara yeni satışlar yapılabilir.”