Haber/ Gökçe ADAR

Agroexpo Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın en dikkat çeken firmalarından biri olan Agronatura'nın ortağı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Timur Gücük, geliştirdikleri 'Enerji Üreten Tarımsal Yapı'yla Türkiye'de bir ilki başardıklarını söyledi. Agronatura olarak, yeni ve teknik detayları yüksek, çözüm odaklı sistemler geliştirdiklerini ifade eden Gücük, “Yeni geliştirdiğimiz yapıyla da Türkiye'de bir ilke imza attık. Geliştirdiğimiz yapı, çatısında elektrik üretiyor. Ama bilinen yöntemlerle değil. Tasarım olarak bütün çatı elemanları alüvminyum ile tasarlandı ve çerçeve görevi görüyor. Aynı zamanda elektrik de üretiyor. Genelde çatı uygulamaları maliyetli olur. Özel bantlarla çatıyı direkt kaplıyoruz. Hem sızdırmazlığını sağlıyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Bu sistemle üretilen enerjinin tamamını işletmede kullanabiliyorsunuz. Çatı pencereleri havalandırma görevi görürken güneşe doğru da yöneliyor. Öğle vakitleri yatay olan pencereler hava alıyor, hem içeriye havanlandırma da sağlanıyor” dedi.

Maliyet azalıyor

Yapmış oldukları tasarımla amaçlarının enerji maliyetlerinin azaltmak olduğunu ifade eden Gücük, “Bu çatının altında et, süt, yumurta gibi tarımsal üretim yapıyorsunuz hem de çatıdan enerji üretmiş oluyorsunuz. Gıdayla enerji üretimini birleştirip katma değer oluşturmuş oluyoruz. Tarım sektöründe en büyük girdi maliyetlerinin başında enerji gelir. Enerji maliyetleri, gıda maliyetleri tüketiciye kadar yansıyan çok ağır bir maliyettir. Amacımız bu tasarımla, maliyetleri azaltmak” diye konuştu. Gücük, şöyle devam etti: “Ürettiğimiz bu yapıyla sıfır atık, sıfır enerji tarım işletmeleri kuruyoruz. Doğadaki ekolojik döngünün bir nevi teknik similasyonunu uyguluyoruz. Atıkları biyogazla enejiye dönüştürüyoruz ve bitkiyle araziyi buluşturuyoruz. Çatısında elektrik üreterek sıfır enerji maliyetiyle yemleme sistemi, yem hazırlığı dozajlama, gibi otomatik sistemler çalışıyor.”

Yeni sistemler geliştiriliyor

Agronatura'nın diğer sistemlerinden de söz eden Gücük, “Agronatura olarak, su ürünleri, mantarcılık gibi tarımın yenilik gerektiren dallarında hizmet veriyoruz. Hayvancılık sektörüyle ilgili tamamen yeni nesil tasarımlar tasarlıyoruz. Tarımla ilgili yaşanan problemlere konulan teşhis doğrultusunda proses yöntemleri geliştiriyoruz. Gübre yenileme sisteminde de ciddi yeniliklerimiz var. Otomatik gübre temizlemeyle ilgili geliştirdiğimiz sistemler mevcut. Bir hayvancılık işletmesinde en büyük maliyet olan yemleme operasyonu ve gübre temizliği operasyonunu sıfıra yakın maliyete indiren teknikler geliştirdik. Hayvancılık ve tarım sektöründe üretim azaldı. Yeni nesil bu işlere hevesli değil. İşletmeler bakıcı, çoban bulmakta zorluk çekiyor. Biz bütün prosesleri yeni teknolojilerle birleştirerek otomatik çözümler üretiyoruz” ifadelerini kullandı. Fuar İzmir'de düzenlenen Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda kurdukları stantla geliştirdikleri sistemleri tanıttıklarını söyleyen Gücük, katılımcıların tanıttıkları sistemlere yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.