Bu yılın ilk 5 ayında 512 bin 534 kişi bireysel kredi borcunu, 402 bin 514 kişi de kredi kartı borcunu 3 ay olan temerrüt süresinin sonunda ödeyemediği için bankalar tarafından yasal takibe alınarak icraya verildi. Vatandaşın son 2 ayda bankalara olan borcu da 125 bin lira daha artarak icra takibindeki borç miktarı 28 milyar 200 milyon liraya ulaştı. Bu yılın ilk 5 ayında kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise yüzde 112 arttı. Yasal takipteki borçlu sayısına bu yıl 1 milyon 698 bin kişi daha eklenirken 5 yıldır bankalara olan borçlarını ödeyemediği için takipte olan vatandaşların sayısı da 4 milyon 148 bine yükseldi.

1.2 TRİLYONU AŞTI

CHP’nin hazırladığı ‘Haftalık Ekonomi Raporu’ndan derlediği bilgileri açıklayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankalara borçlu olan ve icra takibi yapılan yurttaşların sayısının son 1 yılda ciddi oranda arttığına dikkat çekti. Yüksek enflasyon karşısında maaşların eridiğini ve vatandaşların zorunlu harcamalar için borçlandırıldığını anlatan Gürer, bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borcunun takiptekiler de dahil olmak üzere 1 Temmuz itibariyle 1 trilyon 240 milyar liraya yükseldiğini aktardı.

YÜZDE 83'LÜK ARTIŞ

Bankalara ve diğer finansman kuruluşlarına borcu bulunan birey sayısının son bir yılda 1 milyon 757 bin kişi artarak mayısta 36 milyon 172 bin kişiye çıktığını söyleyen CHP Milletvekili Gürer, “Bu yıl ocak- mayıs döneminde 512 bin 534 kişi bireysel kredi borcunu 402 bin 514 kişi de kredi kartı borcunu üç ay olan temerrüt süresinin sonunda da ödeyemediği için bankalar tarafından yasal takibe alınarak icraya verildi” dedi. Bu yılın ilk 5 ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76.1, kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı da yüzde 122 oranında artığını aktaran Gürer, “Ocak-mayıs döneminde hem kredi kartı hem de bireysel kredi borcunu birlikte ödeyemediği için takibe alınanlar tek kişi sayıldığında toplam 478 bin 434 kişi bankalar tarafından icra takibine alınmış oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 arttı” değerlendirmesinde bulundu.

1 YILDA 700 BİN KİŞİ

Son bir yılda yasal takibe alınan borcu sayısının 698 bin 706 arttığını belirten Gürer, 5 yıldır borçlarını ödeşemediği için takipte olanların sayısının ise 4 milyon 148 bine çıktığını ifade etti. Yılbaşından temmuzun ilk yarısına kadar icra ve iflas dairelerine 4 milyon 892 bin yeni dosya geldiğini aktaran Gürer, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.2 oranında arttığını, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise son bir yılda 1 milyon 416 bin adet artarak 14 Temmuz itibariyle 23 milyon 875 bine çıktığını belirtti. Alım gücü düşen, geliri giderini karşılamayanların sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan Gürer, “İnsanlar mecburen kredilere yönlendiriliyor. Gelir düşük olunca borçlarını ödeyemeyenler ise icra takibine alınıyor. İcra ve iflas dairelerindeki 23 milyon dosya, ülkemizde ekonomik krizin hangi boyutlara ulaştığının bir göstergesi” diye konuştu.