Haber / Murat Ervin

Artan akaryakıt fiyatları, araç sahipleri kadar istasyon sahiplerini de kara kara düşündürüyor. Yükselen akaryakıt fiyatına karşın kar marjlarının sabit olması nedeniyle kazançlarının azaldığına dikkat çeken Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Ege Bölge Başkanı Mert Aslan bu durumun işlemelerin kapanmasına kadar varabileceğini kaydetti. Geçtiğimiz yıl benzin 6.75 kuruş iken kazandıkları parayla bu yıl 19 liraya yaklaşmasına karşın işletmeye kalan paranın aynı olduğunu söyleyen Aslan, “Akaryakıtın pahalanmasıyla bizim karlarımızın arttığına dair oluşturulan algı kesinlikle yanlış. Geçtiğimiz yıl yüzde 15'lerde seyreden kar marjı bugün yüzde 5'ler seviyesine indi. Buna karşın masraflarımız, maliyetlerimiz çok arttı” dedi.

EGE'DE 30 BİN ÇALIŞAN

Ülke genelinde 13 bin akaryakıt istasyonun hizmet verdiğini bu istasyonlarda 150 bin kişinin çalıştığını kaydeden Aslan, aileleriyle birlikte bu sayının 600 bine ulaştığını açıkladı. Ege Bölgesi'nde 2 bin 300 istasyonda 30 bine yakın personel çalıştığını da söyleyen Aslan, “Yani Ege'de 30 bin hanede, ortalama 120 bin kişi bu istasyonlar sayesinde yaşamını sürdürüyor. Bugün akaryakıt istasyonu sahipleri her ay çok büyük zararlar etmesine karşın, çalışanlarını işsiz – aşsız bırakmamak için mümkün olduğunca kapanmaya direniyor. Ama onlar da bir yere kadar dayanabilir” diye konuştu.

4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Akaryakıt istasyonlarının özel depolama sistemleri ve altyapı gerektirdiğini de sözlerine ekleyen Mert Aslan, “Bir akaryakıt istasyonunu pompaları, depoları, büroları gibi her şeyiyle çalışır hale getirmenin maliyeti 1 milyon dolar. Eğer 3-4 ay içinde 4 bin istasyon kapanırsa toplam 4 milyar dolarlık (yaklaşık 57 milyar TL) bir ekonomik değer yitirilmiş olacak. İstasyon sahipleri artık yerel yönetimlerle iletişime geçip yıkım maliyetlerini hesaplamaya başladı. Yıkılan bu alanlara apartman yapıp kiraya verse, çok daha rahat bir yaşam sürer. Akaryakıt istasyonunda her ay 60 bin lira zarar edeceğine, riske girmeden kiralarla o parayı çıkarabilir. Ama buna karşın biz direnmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AYDA 60 BİN TL ZARAR

Önceki aylarda akaryakıt istasyonlarına gelen 10-12 bin liralık elektrik faturasının şimdilerde 30 bin liraya kadar yükseldiğini aktaran Aslan şunları söyledi: “Bu durum karşısında akaryakıt istasyonları birer birer kapanmaya veya mal alamamaya başladı. Ayrıca kimi istasyonlar da personel azaltarak küçülmeye gidiyor. Çünkü masraflarını kısmaları lazım. Petrol ürünü satan biri bugün 100 liraya sattığı ürünün yenisini almak için 120 lira ödemek zorunda kalıyor. Diğer yandan işletme maliyetleri, kredi kartı komisyonu, nakliye, personel gibi giderler de akaryakıt istasyonunun yüzde 5'e düşen kar marjından karşılanıyor. Bu nedenle günde 10 bin litre akaryakıt satan bir işletme ayda yaklaşık 60 bin lira zarar ediyor.” 

2 TEMEL TALEP

Yaşanan sorunlarla ilgili devlet yetkilileriyle görüştüklerini ve sonuç alacaklarına inandıklarını belirten Mert Aslan, “Bizim 2 talebimiz var. Bunlardan biri belli bir yüzde üzerinden kar marjı sağlanması; diğeri ise nakliye farkından kaynaklı zararlarımız çözüme kavuşması. Biliyoruz ki, devlet yetkilileri sorunlarımızın farkında ve bunun çözümü için ciddi şekilde çaba harcıyor. Umarız en kısa sürede de sektörümüze müjde gelir” dedi.   

454 İSTASYON SATIŞTA

Ülke genelinde Ocak ayından bu yana 454 akaryakıt istasyonu satışa çıktı. İlanlarda en yüksek değere sahip akaryakıt istasyonu Ankara'nın Çankaya ilçesinde olup 400 milyon TL'lik satış bedeline sahip. İzmir'de ise değeri 5 milyon lirayla 50 milyon lira arasında 13 istasyon satılık. Bu istasyonların toplamı 257 milyon lirayı buluyor.