Haber / Murat ERVİN 

İzmir'deki 250 bin seyyar esnaftan kestane, darı ve çiçek satıcıları ekonomiye kazandırılacak. Ülke genelinde 6 milyon, İzmir'de ise 250 bini bulan seyyar satıcının kademeli olarak kayıt altına alınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ve 14 Eylül'de Meclis'te kabul edilen Geçici Süreli İzinlendirilen Seyyar Satış Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik'in detayları belli oldu. İzmir'de günlük 100 milyon liralık bir pazar haline gelen sokak satıcıları için hazırlanan yönetmelik ile Büyükşehir'in görev sahası içindeki alanlarda ilk aşamada darı, kestane ve çiçek satıcıları kayıt altına alınacak.

3 SAYFALIK YÖNETMELİK

Dokuz Eylül Gazetesi'nin ulaştığı yönetmelik toplam 3 sayfadan ve 8 maddelik yasaklar listesinden oluşuyor. Buna göre seyyar satıcıların satış yapacakları yerler, komisyon tarafından belirlenecek. Satış yapılacak alanlar trafiği aksatmayacak, yeni projelere engel olmayacak şekilde seçilecek. Hijyen, halkla ilişkiler, hitabet, ürün saklama, sunum koşulları gibi yükümlülükler yer tahsisi yapılacak seyyar esnaf tarafından uygulanacak. Yeni faaliyet noktalarının belirlenmesi de yine komisyon tarafından belirlenecek. Satıcıların hijyen koşullarına uygun eldiven, başlık, önlük gibi aksesuarları kullanmaları, ahlaka aykırı hareketlerden kaçınmaları, insan sağlığına zararlı maddeler kullanmamaları istenecek.

KADIN VE ENGELLİYE ÖNCELİK

Yer teslimi yapılan alanların başkasına verilemeyeceğinin de vurgulandığı yönetmelikte satış yapılacak alana birden fazla seyyar satıcının talipli olması halinde ise Komisyon huzurunda kura çekileceği açıklandı. Proje kapsamında yer tahsisi yapılacak kişilerden yüzde 25'inin kadın ve engellilerden oluşması amaçlanırken yönetmeliğe aykırı hareket edenlerin izin belgeleri iptal edilecek. Seyyar satıcıların her türlü denetim ve karar mekanizmasında görev alacak komisyonun başkanlığını ise Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı'nın bağlı bulunduğu Genel Sekreter Yardımcısı yürütecek.

İŞTE 8 YASAK

1- Kişisel temizliğe dikkat edilecek,

2- Komisyonca belirlenecek kılık ve kıyafet kurallarına uyulacak,

3- Kullanılan araç ve gereçlerin temizliği, bakımı yapılacak ve çevreyi kirletmeyecek,

4- Gıda ürünlerinin paketlenmesi mevzuat hükümlerine uygun temiz, yazısız paket kağıda veya kağıt torbalara yapılacak

5- Görevli memur tarafından istenecek tüm belgeleri eksiksiz ibraz edecek,

6- Müzikli ses sistemi kullanılmayacak, bağırılmayacak, müşteriye iyi ve nazik muamele edilecek, her türlü kırıcı ve sert ifadelerden kaçınılacak, çevre rahatsız edilmeyecek,

7- Zaman, mekan ve kurallar çerçevesinde hareket edilecek, belirlenen alanın dışına çıkılmayacak, yol veya kaldırıma mal, kasa vb. koyulmayacak. Yönetmelikte belirlenen ürünler dışında işgal faaliyetinde bulunmayacak  

8- Kayıt Belgesi'nin düzenlemesinin ardından 2 ay içinde vergi mükellefi olunup, belge Büyükşehir Belediyesi'ne iletilecek.