Haber/ Sinan KESKİN

Ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin evlerine yakın 5 okul arasından tercihte bulunmasına dayalı olan Mahalli Yerleştirme Sistemi meslek liselerine ilgiyi azalttı. Türk Eğitim Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, “Meslek lisesi memleket meselesi diyoruz. Ama bu memleket meselesi öğrenci bulamayacak duruma geldi” dedi.

Sanayinin ara eleman ihtiyacını karşılayan meslek liseleri her geçen yıl kan kaybetmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan Mahalli Yerleştirme Sistemi, meslek liselerine olan ilgiyi azaltırken, bazı bölümler yeterli öğrenci bulunamadığı için kapanmak zorunda kaldı. Öğrenci sayıları hızla azalan meslek liseleri ise zamanla anadolu lisesine dönüştürülüyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 60 meslek lisesi anadolu lisesine dönüşürken sistemin düzeltilmemesi halinde birçok meslek lisesinin anadolu lisesine döştürülmesi bekleniyor.

Sınıflar boşalıyor

Mahalli Yerleştirme Sistemi'nde öğrencinin genellikle evine yakın anadolu lisesini tercih ettiğini söyleyen Türk Eğitim Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, “Bu durum anadolu liselerinin kadrolarını da şişirdi. Sınıflar 50 kişiyi bulacak noktaya geldi. Meslek lisesine gelecek öğrencilerin çoğu anadolu lisesine kaydoluyor. Mesela bu yıl İzmir'deki endüstri meslek liselerinden bir 30 öğrenci kaydı aldı. Bu endüstri meslek lisesinde 5 bölüm var. Bu öğrenciler 10. sınıfta alan seçeceği zaman en fazla üç bölümün açılabilecek. Çünkü bir bölüm açılabilmesi için 10 öğrencinin tercih etmesi gerekiyor” dedi. Gelecek yıllarda durumun daha da vahim sonuçları olacağını dile getiren Demir, “Bu durumda 11. ve 12. sınıflarda o bölümler olmayacağı için öğretmenler de norm fazlası haline gelecek. Bölüm hem öğretmen hem öğrenci kaybı yaşadığı için ileriki yıllarda bazı meslek dallarının bölümleri tamamen kapanacak” diye konuştu. Demir, yeterli öğrenci bulunmadığı için açılmayan bölümler nedeniyle öğrencilerin istedikleri mesleklere yönelemediğini de vurguladı.

Radikal kararlar gerekiyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın radikal kararlar alması gerektiğini vurgulayan Demir, “MEB camiası Ziya Selçuk'un bakan olmasıyla çok büyük bir umut taşımaya başlamıştı. Sayın Selçuk, eli tebeşir tutmuş, tebeşir tozunu bilen bir insan. Ama alan gerçekleriyle yapılan uygulamalar birbiriyle uyuşmuyor. Eğitimi sıfırdan masaya yatırıp kendi gerçeklerimize dönmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.