İlk dönemini geçtiğimiz günlerde sonlandıran Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar/Girls Can STEM projesi kapanış etkinliğinde 15 kız çocukla İzmir Uzay Kampı’nda buluştu. 15 ayrı ilden gelen 15 kız çocuk İzmir Uzay Kampı’nda 3 gün boyunca uzay eğitimi aldı.

Ankara’da faaliyet gösteren GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi ve Ankara ABD Büyükelçiliği’nin ortak projesi olan Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar/Girls Can STEM projesi ilk dönemini 2017-2018 eğitim-öğretim döneminin sonlanmasıyla tamamladı. 40 ayrı okulda 1000’den fazla kız çocukla buluşan proje, 500 başvuru içinden seçtiği 15 kız çocukla 8-10 Haziran’da İzmir’de yer alan Uzay Kampı’nda bir araya geldi.

Pek çok eğlenceli deneyi kamp içinde deneyimleyen kız çocuklar, planetaryum (gökevi) ile yıldızlar ve asteroitleri dünden bugüne gözlemleme şansı yakaladı. Uzayda yaşam hakkında çokça bilgiler öğrenen ve kamp boyunca uzay hakkında eğitim alan çocuklar, 4 farklı simülatör ile uzayda yaşamı deneyimledi. Yer çekimsiz ortam, ay yürüşüyü, ayda spor ve yer çekimsiz ortamda astronot hissi!


“BİR GÜN BEN DE UZAYA GİDECEĞİM”


Uçuş eğitimi alarak model bir uzay mekiğiyle uçuş gerçekleştiren çocuklar, bir yandan da farklı gezegenleri keşfetmenin heyecanını yaşadı. Kızıl gezegen marsta gezen ve onunla Dünya arasındaki benzerlikleri-farklılıkları tartışan kız çocuklardan pek çoğu kamp esnasında şunları söylüyor: “Marsta gezerken, yer çekimsiz bir ortamda dolaşırken ya da bir gemiyi uçururken kendimi hiç olmadığım kadar özgür hissettim. Ben kadın bir astronot hiç görmedim ya da dikkatimi çekmedi. Kampa ilk geldiğimiz gün eğitimlerde böyle bir şey söylenmişti. Bunu duyunca çok tuhaf gelmişti. Ama ilerleyen günlerde, eğitim aldıktan sonra o astronot ben olmuştum. Uçarken, yürürken ve gezegenlere dokunurken şunu düşündüm: Bir gün ben de uzaya gideceğim.”

“Birbirini hiç tanımayan 15 kız çocuk üçüncü günün sonunda kamp bittiğinde ağlayarak ayrıldı. Bu hem kampa olan ilgilerinden ötürüydü, hem de birlikte çok yeni öğrendikleri bir alanı, ortak bir çalışmayla deneyimlemelerinden ötürüydü. Kız çocuklar orada el ele vererek bir uzay gemisini kaldırabileceklerini öğrendi!” diyen proje koordinatörü Özgür Deniz Kaya, kız çocuklara imkân verildiğinde neler yapabileceklerine değiniyor. Üç gün gibi oldukça kısa süren ancak çok yoğun bir program sunan uzay kampında öğrenciler kamp bittiğinde mezuniyet töreniyle diplomalarını aldı.


GIRLS CAN STEM PROJESİ HAKKINDA


GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi ve Ankara ABD Büyükelçiliği ortaklığında yürütülen “Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar/Girls Can STEM” projesi endüstriyelleşmiş toplumlarda cinsiyetlendirilmiş olan bilim ve teknoloji alanlarında eşitsizliği ortadan kaldırmayı ve özellikle kız çocukları pozitif bilimlere yönlendirmeyi hedeflemekte. Bilim ve teknoloji alanlarında üretim yapmaları için onları teşvik eden proje, kız çocukları yenilikçi düşünmeye sevk etmeyi ve sorgulayıcı araştırmaya dayalı bir öğrenim hayatı için ilk adımları atmayı amaçlamakta.

Proje kapsamında 15 ilde 40 ayrı okulda Milli Eğitim Bakanlığı'nın da görüşüne başvurularak birinci sınıf lise kız öğrenciler için STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) eğitimi ve uygulamaları yapılıyor.