Öğrenciler yaklaşık bir yıldır fiziksel ve online olarak aldıkları eğitimlerin sonunda geliştirdikleri sürdürülebilirlik projelerini kamuoyuna tanıttı. Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Sürdürülebilirlik Elçileri Sahnede” etkinliği, yaklaşık 300 kişinin katılımıyla sürdürülebilirliğin genç kuşaklarca nasıl sahiplenildiğini gözler önüne serdi.

Kampta Başladı, Sahada Gelişti, Sahnede Hayat Buldu

Üç aşamalı olarak tasarlanan projede ilk adım olan “Elçiler Kampta” programı Kasım 2024’te Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi. Bu aşamada, İzmir’den Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) ile Konak Mithatpaşa MTAL, Aydın’dan Aydın MTAL ve Mimar Sinan MTAL, Denizli’den Necla Ergun Abalıoğlu MTAL ve İş Adamları MTAL, Muğla’dan Zübeyde Hanım MTAL ile Şehit Ziya İlhan Dağdaş MTAL, Manisa’dan ise Polinas MTAL ve Özel Mostem MTAL’den seçilen toplam 20 öğrenci, beş gün süren kampa katıldı. Kamp süresince öğrenciler; sürdürülebilir kalkınma hedefleri, iklim değişikliği, yeşil enerji, sosyal girişimcilik, liderlik, çözüm odaklı tasarım ve etkili sunum becerileri gibi pek çok başlıkta eğitim aldı. Öğretmenler de bu süreçte mentorluk ve proje rehberliği konularında özel oturumlara katıldı.
 
Kamp sonrasında öğrenciler kendi okullarına dönerek “Elçiler Sahada” aşamasını başlattı. Her biri kendi okulunda sürdürülebilirlik elçisi rolünü üstlendi. Projelerini okullarında tanıtarak gönüllü arkadaşlarını ekiplerine dahil ettiler ve toplamda beş ilde 100 öğrencilik bir proje topluluğu oluşturuldu.  Bu süreçte Aydem Perakende ve Gediz Perakende ile Yaşar Üniversitesi proje ekipleri, her bir okulu yerinde ziyaret ederek proje geliştirme ve saha uygulamalarına rehberlik etti.
 
Projenin üçüncü ve son aşaması olan “Elçiler Sahnede” etkinliğinde ise öğrenciler, geliştirdikleri projeleri kamu, akademi, sivil toplum ve özel sektörden katılımcılara sundu. Enerji verimliliği, su yönetimi, geri dönüşüm, çevresel farkındalık ve toplumsal kapsayıcılık gibi temalar üzerinden şekillenen projeler, gençlerin sadece sorunları tanımlamadığını; aynı zamanda çözüm de üretebildiklerini gösterdi.
 
Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirilen etkinlik, Aydem Perakende ve Gediz Perakende Genel Müdürü Mustafa İren ile Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller'in açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından Ashoka Ülke Direktörü Ezgi Özkök Sefer, “Şefkat” temalı konuşmasıyla proje üreten gençlere seslendi. Şefkatin yalnızca bireysel bir duygu değil; aynı zamanda harekete geçen empati ve toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Sefer, bu kavramın dayanışmayı, ekosistemi gözetmeyi ve iyileştirmeyi de kapsadığını ifade etti. Öz şefkat ve duygu okur yazarlığı gibi kavramların, gençlerin liderlik yolculuklarında önemli bir yol arkadaşı olabileceğini dile getirdi. Gençlerin bu bakış açısıyla geliştirdikleri projelerin, toplumsal dönüşüm ve ekosistemlerin korunması için umut verici olduğunu belirtti.

“Gençlerin Enerjisiyle Geleceği Yeniden Kurguluyoruz”

Proje sürecinin görünürlük kazandığı “Elçiler Sahnede” etkinliğinde öğrenciler; geliştirdikleri projelerini sahnede sunma şansı yakaladı. Sunumlar, sadece fikir beyanı değil; sahada test edilmiş, toplumsal etki hedefleyen çalışmalar niteliğindeydi.
 
Aydem Perakende ve Gediz Perakende Genel Müdürü Mustafa İren, projeye ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
 
“Şirket olarak yalnızca bugünün değil, yarının dünyasını da düşünerek hareket etmeyi sorumluluğumuzun ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu nedenle sürdürülebilirlik, bizim için sadece bir kavram değil; karar alma süreçlerimizi şekillendiren temel bir ilke. Bu projede gençler, yalnızca fikir üretmekle kalmadı; aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçmenin, iş birliğinin gücünün ve yaratıcılığın nasıl somut sonuçlara dönüştüğünün deneyimini yaşadılar. Sahneye taşınan her proje, çevreye, topluma ve geleceğe duyulan sorumluluğun genç beyinlerde nasıl anlam bulduğunun en canlı kanıtıydı. Biz de bu umut verici dönüşüm yolculuğunun bir parçası olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Böyle projelerle gençlerin potansiyelini desteklemeye ve birlikte daha güçlü bir gelecek inşa etmeye kararlılıkla devam edeceğiz.”
E G S 1 

Katarakt Tedavisinde Femtosaniye Lazer Yöntemi Katarakt Tedavisinde Femtosaniye Lazer Yöntemi

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerin bir araya gelerek oluşturduğu 4’lü sarmal yapının, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kritik rol oynadığını vurguladı. Meslek liselerinin ülkenin kalkınmasındaki önemli misyonuna dikkat çekerek, gençlerin bu alanda desteklenmesinin ve yeteneklerinin geliştirilmesinin geleceğe dair umut verici olduğunu ifade etti.
 
Etkinlik sonunda öğrencilere teşekkür belgeleri ve plaketleri verildi. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen organizasyonla, gençler sürdürülebilirlik konusundaki bilgi ve projelerini sergileme imkanı buldu. Bu organizasyon, gençlerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalıklarını artırmaya yönelik önemli bir platform oldu.

Kaynak: Bülten