Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Şimşek, sivrisinekler üzerine saha ve laboratuvar çalışmaları yürüten bir uzman. Şimşek, yaptığı açıklamada kuraklığın sivrisineklerin yumurtalarının açılma sürecini geciktirdiğini ve bu durumun Ege ve Akdeniz'de yazın sivrisinek sayısının azalmasına yol açabileceğini söyledi.

Bazı sivrisinek türlerinin kışı yumurta olarak geçirdiğini ve bu türlerin beklenen yağışlarla larva döneminden çıktıklarını vurgulayan Şimşek, yağışların az olması durumunda sivrisineklerin yumurta olarak beklemeye devam ettiğini anlattı.

Baby Reindeer Netflix'in zirvesinde! Baby Reindeer konusu ne? Baby Reindeer Netflix'in zirvesinde! Baby Reindeer konusu ne?

Kuraklık Özellikle Tehlikeli Sivrisinek Türlerini Etkiliyor

Şimşek, kuraklığın özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde görülen Asya kaplan sineği (Aedes Albopictus) ve Aedes caspius türü sinekleri etkilediğini belirtti. Bu türlerin hepsinin insanlara çok saldıran ve çeşitli hastalıkların vektörü olan türler olduğunu ifade eden Şimşek, sivrisineklerin 10-15 gün içerisinde yumurtalardan çıkmasını ve insanlara saldırmasını beklediklerini söyledi.

Şimşek, kuraklığın bu sivrisinek türlerinin yumurtalarının açılma sürecini geciktirdiğini ve bu durumun yaz aylarında bu türlerin sayısının azalmasına yol açabileceğini vurguladı.

Kuraklık Devam Ederse Sivrisinek Sorunu Azalabilir

Şimşek, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaptığı çalışmalarda henüz birçok habitatın su altında kalmadığını ve bu nedenle sivrisinek yumurtalarının halen toprak altında olduğunu gözlemlediğini ifade etti.

Şimşek, kuraklığın devam etmesi durumunda Ege ve Akdeniz'de bu türlerin sayısının azalabileceğini ve sivrisinek sorununun da önemli ölçüde azalabileceğini söyledi.

Yeterli Yağış Sivrisinek Sorununu Tetikleyebilir

Ancak Şimşek, kuraklığın sona ermesi ve yeterli yağışın yağması durumunda toprak altında bekleyen milyarlarca sivrisineğin gün yüzüne çıkacağının altını çizdi. Bu nedenle larva döneminde ilaçlama yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Şimşek, sivrisinek yumurtalarının toprak altında beklediğini ve açılmaları için suya ihtiyaçları olduğunu söyledi. Tabii suyun da belli bir sıcaklıkta olması gerektiğini ifade eden Şimşek, hava sıcaklığının yüksek olması ve yağışların aynı anda denk gelmesi durumunda çok yoğun sivrisinek popülasyonlarının oluşabileceğini belirtti.

Kuraklık Göl ve Barajları Sivrisinek Üreme Alanına Dönüştürebilir

Şimşek, kuraklık nedeniyle göl ve baraj gibi alanların bataklığa dönüşebileceğini ve bu durumun da sivrisinekler için yeni üreme alanları oluşturabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: Kazim Bozkurt