Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, Cumhuriyet’te yer alan bir habere göre, dünyanın en yoğun sismik aktivitesinin Ege Bölgesi’nde yaşandığını söyledi. Onalan, “İzmir’de 13 tane fay var. Yaşadığımız coğrafya, afet coğrafyası. Artık bu durumu kabullenip, buna göre plan çizmemiz lazım” dedi. Detaylar için okumaya devam ediniz.

Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Yağ fiyatları olması gerekenin çok altında Trakya Birlik Başkanı Kırbiç: Yağ fiyatları olması gerekenin çok altında

Onalan, İzmir’de her ay 1200 inşaat ruhsatı verildiğini belirterek, bunun kentin taşıyabileceği gücü aştığını vurguladı. Onalan, “Bir ilçe belediyemize aylık 40 tane inşaat ruhsatı geliyor. 30 ilçede aylık 1200 inşaat ruhsatı yapıyoruz. Her yerde inşaat yapıyoruz. Artık bu kentin bunu taşıyacak gücü yok” diye konuştu.

Stres Birikimi Devam Ediyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ve Çanakkale gibi illerde diri faylar üzerinde stres birikiminin devam ettiğini açıkladı. Sözbilir, Türkiye’deki deprem seferberliğinin sürekliliğine ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.

Sözbilir, hem depreme hazırlık hem de afet yönetimi konusunda yapılması gerekenlerin sıkı şekilde takibinin önemli olduğunu belirtti. Sözbilir, “Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenler konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor. Deprem riskini azaltmak için binaların sağlamlaştırılması veya yenilenmesi gerekiyor. Deprem sonrasında ise acil müdahale ve iyileştirme çalışmalarının hızlı ve etkin bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi.

Editör: Kazim Bozkurt