İzmir'in doğasını, tarihini ve kültürünü birleştiren Efeler Yolu Ultra Trail organizasyonuna dair basın bilgilendirme toplantısı, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın katılımıyla İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya, Efeler Yolu Direktörü Özgür Özkan ve Organizasyon Direktörü Koray Bozunoğulları katıldı. 

Bu yıl ilki düzenlenecek olan ultra maratonda, 6 ülkeden 256 sporcu Bornova’dan yola çıkarak Selçuk’a kadar uzanan parkurlarda yarışacak. Maraton kapsamında 80, 50, 45, 30 ve 15 kilometrelik etaplar koşulacak. Ayrıca çocuklara özel 256 metrelik halk koşusu da düzenlenecek. Pazar günü ise ödül töreni gerçekleştirilecek.

D S C F5976

Vali Elban toplantıda yaptığı konuşmada, Efeler Yolu’nun tarihsel önemine dikkat çekerek vatandaşları etkinliği izlemeye davet etti. Elban, “Bu bölge, İzmir ve Türkiye için çok önemli, millî bir rotadır. Özgür hocamız ve arkadaşları yıllardır bu rotalarda çalışmalar yürütüyor; Efeler Yolu'nun izini sürüyorlar. Yapılan çalışmalar sonucunda Efeler Yolu’nun genel güzergâhı belirlenmiş oldu” dedi.
Rota hakkında teknik bilgiler de paylaşan Elban, “Bu güzergâh Bornova Yaka Mahallesi'nden başlayıp Selçuk Meryem Ana'ya kadar uzanıyor. Dağların zirvelerinden geçen bu rotada toplam 28 etap bulunuyor. Etapların en kısası 14 kilometre, en uzunu ise 22 kilometre uzunluğunda. Bu rotalar, tanıtımı yapılan ve doğa sporlarına, yürüyüşe, fotoğrafçılığa ilgi duyan; doğada zaman geçirmek isteyen herkes için açık ve kullanılabilir bir alan hâline getirildi” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin yalnızca bir spor organizasyonu değil, aynı zamanda bölgesel tanıtım açısından da önemli olduğunu vurgulayan Elban, “Gastro turizm, bisiklet turları, foto safari gibi birçok etkinlik düzenleyerek, bölgedeki rotalarımızı, tarihi ve doğal güzelliklerimizi, kültürel mirasımızı hak ettiği şekilde tanıtmak istiyoruz” dedi. Elban ayrıca etkinliğin büyümesi için sponsor desteğine de dikkat çekerek, “İleriki dönemde sponsorlarla birlikte etkinliğin daha da büyüyeceğini” söyledi.

“Tarım ve hayvancılık turizmle desteklenecek”

Efeler Yolu’nun yalnızca sporla değil, kırsal yaşam ve kalkınmayla da bağlantılı olduğunu hatırlatan Efeler Yolu Direktörü Prof. Dr. Özgür Özkan ise şu açıklamalarda bulundu:
“Bu ortamın amacı kırsal kalkınmayı desteklemek, köylerden genç nüfusun göç etmesini engellemek, tarım ve hayvancılığı turizmle desteklemek. Aynı zamanda köylerin, enerji yatırımları ve modernleşme içinde kaybolan geleneksel yaşamlarını yeniden canlandırmak ve insanlara umut vermek hedefleniyor.”

Yük treninin 5 vagonu raydan çıktı Yük treninin 5 vagonu raydan çıktı

Yolun en özgün yönlerinden birinin her etabın bir köyde sonlanması olduğunu söyleyen Özkan, Efeler Yolu’nun Avrupa Kültür Rotaları Konseyi tarafından A-Aday listesine alındığını belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Efeler Yolu’nun en önemli özelliklerinden biri de her etabın bir köyde sonlanması. Bu nedenle yürüyüşçüler her günün sonunda bir köye ulaşıyor. Bu da rotayı cazip kılan önemli bir yön. Dünyada “mühürlü yürüyüş yolları” olarak bilinen, özellikle Avrupa’da binlerce turist çeken rotalar var. Efeler Yolu da bu sistemle yürütülüyor. Avrupa Kültür Rotaları Konseyi’ne yapılan başvurunun ardından rota A-Aday listesine alındı. Her köy için bir “ikon” belirlendi. Bu ikonlar köy halkıyla birlikte karar verilerek seçildi. Bu bazen bir dağın zirvesi, bazen köyü kurduğuna inanılan bir çoban, bir kadın, bir tarım ürünü ya da bir kestane olabilir. Her mührün anlatmak istediği özel bir hikâyesi var. Bu mühürler gerçek anlamda tasarlanıp köylerdeki işletmelere teslim edildi.”

Rota boyunca yürüyenlerin özel olarak hazırlanan “Efeler Yolu Pasaportu” taşıdığını da aktaran Özkan, “Her köyde, ‘Efeler Yolu Dostu’ işletmelerden bu pasaportlara mühür bastırıyorlar. Dünyada benzerleri arasında öne çıkan bu sistemde, 28 köyün mühürünü pasaportuna bastıran ve bu rotayı yürüyerek tamamladığını belgeleyen kişiler, Selçuk’ta altın mühürle onurlandırılıyor” dedi.

D S C F5981

“Dünya çapında ilgi görüyor”

Organizasyon Direktörü Koray Bozunoğulları ise patika koşusunun dünya çapında bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı:


“Efeler Yolu, oldukça geniş bir alana yayılıyor. Koşumuz bu güzergâhın belirli bir bölümünde gerçekleşecek ve etaplar hâlinde düzenlenecek. Toplam 18 saat sürecek bu koşuda hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen amatör sporcular mücadele edecek. Patika koşusu tamamen doğayla iç içe bir deneyim sunuyor. Güzergâh boyunca belirli aralıklarla destek istasyonları bulunacak. Özellikle alternatif turizm açısından Efeler Yolu, dünya çapında yoğun ilgi görüyor. Avrupalı ziyaretçiler, bu deneyimi yaşamak için uzun süreli konaklamalarla bölgeye geliyor. Bizim en büyük hedefimiz, Efeler Yolu’nu uluslararası düzeyde tanıtmak ve bu etkinliği her yıl dünyanın dört bir yanından sporcuların katıldığı bir organizasyona dönüştürmek. Bu yıl ilk kez düzenlenmesine rağmen etkinlik büyük ilgiyle karşılandı. Potansiyeliyle dünyadaki sayılı patika koşusu etkinlikleri arasına girebilecek kapasiteye sahip. Ayrıca Efeler Yolu’nun kendine ait güçlü bir hikâyesi olması da bizim için büyük anlam taşıyor. Önümüzdeki yıl daha fazla sporcuyu burada ağırlamayı hedefliyoruz. Pazar günü bir köy koşusu etkinliğimiz olacak. Ardından çocukların katılacağı bir çocuk koşusu düzenlenecek ve sonrasında ödül töreni gerçekleştirilecek.”

Kaynak: Özge Uyanık