MERT YASİN ALPDÜNDAR- Akaryakıt üzerinde yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemeleri ile birlikte benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseltildi. Ayrıca, otogaz fiyatına da 5,77 lira ek vergi eklendi. ÖTV kararının ardından benzin ve motorin fiyatlarında pazar gününden itibaren 6 lira fiyat artışı gerçekleşti. İzmir'de benzinin litre fiyatı ortalama 34.54 liraya, motorinin litre fiyatı 32.98 liraya, otogazın litre fiyatı ise 28.87 liraya yükseldi. Bu yükselişler nakliyeci esnafının da zor duruma düşmesine neden oldu. Maliyetleri karşılamakta zorlanan nakliyeci esnafı adeta bitme noktasına geldi.

‘SADECE AKARYAKIT DEĞİL PARÇALARA DA ZAM GELDİ’

İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Topal, nakliyeci esnafının zor durumda olduğunu ifade ederken, sadece akaryakıta değil kullandıkları araçların parçalarına da ciddi zamlar geldiğini ifade etti.

Fındık ihracatı, 1.6 milyar dolara yaklaştı Fındık ihracatı, 1.6 milyar dolara yaklaştı

‘NAKLİYECİ ESNAFI İŞİNİ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYOR’

Bu koşullarda nakliyeciliğin devam edemeyeceğini söyleyen Topal, “Bu durumda nakliyecilik yürümez. Ben arabamı çalıştırmıyorum. Maliyetlerini karşılayamıyorum. Her şeye birden zam geldi ve ben çalışmıyorum. Bu durum böyle giderse nakliye esnafı kalmaz. Bu yükün altından kalkamayız. Maliyetler sadece nakliyeciye değil tüketiciye yansıyor. Kamyon garajları ağzına kadar dolu ve esnaflar çalışmamayı tercih ediyor. Bütün nakliyeci esnaf işi bırakmayı düşünüyor.” diye konuştu.

Nakliye fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini söyleyen Topal, “Biz şu anda fiyat veremiyoruz. Şehirler arası nakliye yapılamayacak durumda. Kimse çalışmıyor” dedi.

‘NAKLİYECİNİN İŞİ ZOR’

İzmir’de geçtiğimiz günlerde nakliyecilerin yaptığı eylemle gündeme gelen İzmir Kara Nakliyecileri Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Adnan Çetin ise, “Gelen zammın miktarı çok yüksekti. Nakliye piyasası allak bullak oldu. Giderler arttı. İşveren nakliye fiyatlarını arttırmamakta direniyor. Lakin iki tarafın anlaşıp, bir orta yolun bulunması gerekiyor. Üretici ve taşıtan fiyat arttırmak istemiyor. Esnaf da bu paralarla bu işi yapmak istemiyor. Neticede bu iş fiyatlara mecburen intikal edecek. Nakliye fiyatları artacak ve nakliye fiyatlarının artmasından kaynaklı diğer ürünlere de zam gelecek.” diye belirtti.

Şehirlerarası nakliye fiyatlarının kesinleşmediğini dile getiren Adnan Çetin, “Mazot fiyatı 30 lira. İstanbul’a 600 kilometre olarak düşünürsek sadece 6 bin lira akaryakıt fiyatı var. Bu paraları koyup, hareket etmek kolay değil. Yolda yiyeceğin, tamirat gibi kalemleri de hesaba koyarsan nakliyecinin işi zor. Bunun karını ve amortismanını koyun. Piyasanın yeni şartlara göre oturması lazım.” dedi. 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR