Uzaydaki yüzlerce uydu kontrolsüz bir şekilde hareket ederken, bu durum uzay ajanslarını endişelendirse de, sürekli olarak uyduların hareketlerini izleyerek önlem almaya çalışıyorlar.

Teknik Arızalar ve Çarpışmalar Uyduların Yörünge Hareketlerini Etkileyebilir

Teknik arızalar veya çarpışmalar gibi olaylar, uyduların yörünge hareketlerini etkileyebilir ve beklenmedik sonuçlara neden olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı'nın Uydusu Kontrolden Çıktı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 10 yıl önce devre dışı bırakılan ve son yakıt rezervini tüketen ERS-2 isimli uydunun, birkaç hafta içinde Dünya'nın atmosferine girerek kontrolsüz bir şekilde düşeceğini duyurdu.

Uydu, 1995 yılında uzaya fırlatılmış olup yaklaşık 2 ton ağırlığındadır.

Uydu Nereye Düşecek

ESA'nın devasa uydusunun nereye ineceği şimdilik bilinmemektedir. Uzay ajansı, sürekli olarak uyduyu takip ettiklerini belirtiyor.

Uzmanlar, uydunun büyük olasılıkla atmosfere girerken parçalanacağını ve yere çarpmadan önce yanacağını belirtiyorlar. Ancak, küçük parçaların yere düşme ihtimali bulunmakta ve bu durum insanlara zarar verebilir.

ERS-2, Dünya'nın atmosferini, okyanuslarını ve kara kütlelerini gözlemlemek için kullanılan bir uyduydu ve topladığı veriler, iklim değişikliği ve çevresel kirlilik gibi konularda araştırmacılara yardımcı oldu.

Sonu Hızlı Geldi

ESA, birincil görevi sona ermeden önce ERS-2'nin emekliye ayrılması için hazırlıklara başladı ve 2011 yılında bir dizi motor yakma işlemi gerçekleştirdi.

Bu manevralar, uydunun kalan yakıtını tüketerek ortalama irtifasını 785 km'den yaklaşık 573 km'ye düşürdü.

1 Mayıs Resmi Tatil Mi? Bankalar, Eczaneler, Hastaneler ve Okullar 1 Mayıs'ta Kapalı Mı? 1 Mayıs Resmi Tatil Mi? Bankalar, Eczaneler, Hastaneler ve Okullar 1 Mayıs'ta Kapalı Mı?

ERS-2, Avrupa tarafından geliştirilen ve fırlatılan en gelişmiş Dünya gözlem uzay aracıydı. Başlangıç ağırlığı 2.5 ton olan uydu, tüm yakıtını harcadıktan sonra kütlesi 2.3 tona düştü.

ESA yetkilileri, benzer kütleye sahip nesnelerin ortalama olarak her bir veya iki haftada bir Dünya atmosferine yeniden girdiğini belirtiyorlar.

ERS-2'nin Dünya Atmosferine Dönüşü

ERS-2'nin Dünya atmosferine nerede ve ne zaman çarpacağını tahmin etmek için henüz çok erken.

Ancak, Dünya'nın yüzde 70'ini kaplayan sular nedeniyle, uydu parçalarının okyanusa düşme olasılığı daha yüksektir.

Uydu, yaklaşık 80 km yüksekliğe indiğinde parçalanacak ve çıkan parçaların çoğu atmosferde yanacak.

ESA'ya göre, yüzeye inen parçaların toksik veya radyoaktif madde içermeyeceği için endişelenmemize gerek yoktur.

İnsanlara Çarpma İhtimali 100 Milyarda Birden Az

Avrupa Uzay Ajansı, insanların başına uydu parçası düşme ihtimalinin 100 milyarda 1'den daha az olduğunu belirtiyor. Bu, yıldırım çarpması riskinden yaklaşık 65 bin kat daha düşük bir ihtimaldir.

ESA, önümüzdeki günlerde ERS-2'nin Dünya'ya dönüşü hakkında bilgilendirmeye devam edecektir.

Kaynak: haber merkezi