ABD ve Almanya'nın liderlik ettiği 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanımına karşı önlemler içeren bir anlaşma imzaladı. İngiltere, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur gibi ülkelerin de yer aldığı bu uluslararası ittifak, şirketlerin yapay zeka teknolojisini müşteri ve kamuoyunu istismar etmelerini önlemeyi amaçlıyor.

Instagram 'Hikayeler' için yeni çıkartmalar geliyor Instagram 'Hikayeler' için yeni çıkartmalar geliyor

Güvenliğin Ön Planda Tutulacağı Tasarım Aşaması

Yirmi sayfadan oluşan anlaşma, yapay zeka sistemlerinin tasarım aşamasında güvenliğin temel bir odak noktası olacağını belirtiyor. ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, yaptığı açıklamada, "Artık sadece havalı özelliklerin değil, aynı zamanda güvenliğin de öncelik taşıdığını görüyoruz" dedi.

Bağlayıcılığı Olmayan Anlaşma: Yapay Zeka Güvenliği İçin Genel Tavsiyeler

Anlaşma, bağlayıcılığı olmayan bir nitelik taşıyor ancak yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi, veri manipülasyonundan korunma ve yazılım sağlayıcılarının incelenmesi gibi genel tavsiyeleri içeriyor. ABD'li yetkililere göre, bu kadar çok ülkenin yapay zeka güvenliğini desteklemesi, küresel düzeyde bu konunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Dünya Genelinde Yapay Zeka Düzenlemeleri: AB ve ABD Arasındaki Farklar

Bu anlaşma, dünya genelinde birçok ülkenin yapay zeka gelişimi konusundaki inisiyatiflerinin en sonuncusu olarak öne çıkıyor. Avrupa ülkeleri, özellikle Fransa, Almanya ve İtalya, kısa süre önce yapay zeka düzenlemeleri konusunda bir anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. AB, yapay zeka düzenlemelerinde ABD'ye göre bir adım önde bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ