Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) yaptığı açıklamada, Atlantik Okyanusu'nun kuzeyinde "benzeri görülmemiş" deniz yüzeyi sıcaklık artışlarının gözlemlendiğini söyledi.
Rapora göre, deniz yüzeyi sıcaklıkları Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında rekor seviyelere ulaştı ve El Nino hava koşulları nedeniyle son aylardaki sıcaklık rekorları artacak.
WMO'nun iklim gözlemcisi Omar Baddour, Temmuz ayının ilk haftasının "kayıtlardaki en sıcak hafta" olarak kabul edilebileceğini söyledi.
Kuzey Atlantik'te Haziran ayında günlük sıcaklıkların normalden önemli ölçüde yüksek olduğuna dikkat çeken Baddour, Antarktika deniz buzu seviyelerinin geçen ay en düşük seviyeye ulaştığını söyledi.
Baddour, şiddetli yağmurun can kaybına ve göçe neden olabileceğini, ayrıca aşırı hava ve iklim olaylarının da habercisi olabileceğini belirtiyor. El Niño koşullarının 2023'ten sonra en sıcak yılın yaşanacağını öngördüğünü söyleyen Baddour, beklentiler doğrultusunda 2024'te sıcaklık rekoru kırmanın mümkün olduğunu söyledi.

"GERÇEKTEN EŞSİZ"

 WMO'nun Dünya İklim Araştırma Programı Direktörü Michael Sparrow, "Antarktika çevresinde gördüğümüz deniz buzunun erimesi gerçekten emsalsiz" dedi. 
Antarktika bölgesinde buz erimesinin genellikle düşük olduğunu ve Arktik buzullarında yaygın olarak büyük azalmaların görüldüğünü söyleyen Sparrow, Antarktika'da bu tür azalmalara alışık olmadıklarına dikkat çekiyor.
Sparrow, "deniz ısı dalgalarının" balık türlerinin ve okyanus ekosistemlerinin dağılımını da etkileyeceği konusunda uyarıyor ve bunun "sadece yüzey suyu sıcaklıklarının değil, tüm okyanusların ısınması ve orada yüzlerce yıl depolanacak enerjiyi emmesi" anlamına geldiğini belirtiyor. yıl."
Bir El Niño yılında, ısının okyanustan atmosfere doğru hareket etmesiyle daha yüksek sıcaklıklara ulaşıldığını söyleyen Sparrow, “Aslında bu sürecin ilk aşamalarındayız. El Nino, yıl sonunda olduğu kadar büyük bir etkiye sahip değil. Yani El Niño koşulları henüz tam olarak oluşmamış olsa da Kuzey Atlantik'te bu kadar yüksek sıcaklıklar görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Antarktika deniz buzu, ortalamanın %17 altında en düşük noktasına ulaştı ve bir önceki Haziran rekorunu önemli bir farkla kırdı.

EL NİNO ETKİSİ

 WMO'dan yapılan açıklamada, 4 Temmuz'da El Nino fenomeninin ortaya çıkmaya başladığı belirtildi.
El Nino'nun küresel sıcaklıktaki artışı hızlandıracağı belirtilen açıklamada, dünyanın farklı bölgelerindeki hava koşullarının etkileneceği ve erken uyarı sistemlerinin herkesin güvenliği için elzem olduğu söylendi. 

Konya Bilim Merkezi Names 2024’e ev sahipliği yapıyor Konya Bilim Merkezi Names 2024’e ev sahipliği yapıyor


SICAKLIK REKORLARI KIRILDI

 Dünya ortalama sıcaklığı aynı hafta içinde üç kez üst üste rekor kırarken, küresel ortalama sıcaklığın 17,23 derece olduğu 6 Temmuz, "kaydedilmiş en sıcak gün" rekoru olarak kayıtlara geçti.
Küresel ortalama sıcaklığın 17,23 dereceye ulaşmasıyla 6 Temmuz "kayıtlardaki en sıcak gün" olarak kaydedilirken, ortalama sıcaklık gün içinde ölçülen en yüksek ortalama olan 17,18 dereceyi 4 ve 5/7 aştı.
Ortalama veri grubuna göre Antarktika'da haftalık ortalama hava sıcaklığı normalin 4,5 derece üzerinde olarak kaydedildi. Daha önce 2016 yılında ölçülen en yüksek ortalama sıcaklık 16,9 dereceydi.

Kaynak: HABER MERKEZİ