Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini duyurdu. DSÖ'nün M çiçeği virüsü için oluşturduğu küresel stratejik hazırlık ve müdahale planı hakkında detaylar paylaşıldı.

DSÖ'nün Açıklamaları

DSÖ'nün yaptığı açıklamada, M çiçeği virüsünün kontrol altına alınması için başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planının ayrıntıları verildi. Bu plan, 23 Ağustos'ta üye ülkelere bildirildi ve 14 Ağustos'ta M çiçeği virüsünün "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmesinin ardından oluşturuldu.

Ghebreyesus, planın kapsamlı gözetim, önleme, hazırlık ve yanıt stratejilerini içerdiğini ve virüsle ilgili araştırmaları desteklediğini belirtti. Planın, test ve aşılara eşit erişim sağlanmasını, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesini ve toplumların salgın önleme çabalarına aktif katılımını öngördüğü ifade edildi.

Finansman ve Uygulama

Plan çerçevesinde, Eylül 2024-Şubat 2025 dönemini kapsayan 6 aylık süre içinde 135 milyon dolar tutarında bir finansmana ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. DSÖ, bu ihtiyaç için yakında bir fon çağrısı yapacağını duyurdu. Ayrıca, stratejik aşılama çabalarının, bulaşma zincirlerini kesmek için en yüksek risk altındaki bireyler ve sağlık çalışanlarına uygulanacağı belirtildi.

Ghebreyesus'un Görüşleri

Ghebreyesus, M çiçeği virüsü salgınlarının Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerde kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini ifade etti. Uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılarla kapsamlı ve koordineli bir eylem planının önemini vurguladı.

M Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgi

M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşır. Belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar yer alır. Hastalığın özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, antiviral ilaçlarla tedavi edilir ve vakaların büyük çoğunluğu hafif belirtilerle iyileşir.

Üç kişinin katili 981 gündür yakalanamıyor! Üç kişinin katili 981 gündür yakalanamıyor!

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ