DSÖ'nün yayımladığı "Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar ve Uzun Vadeli Stratejilerde Sağlık 2023 İncelemesi" iklim değişikliğinin insan sağlığına yönelik kaçınılmaz etkilerini vurguluyor. İncelemede, aşırı sıcaklık, hava kirliliği ve iklim olaylarının kalp-damar hastalıkları, solunum yolu sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekildi.

Dr. Tedros: Hızlı Harekete Geçilmeli

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un değerlendirmesine göre, insan sağlığı ile gezegenin sağlığı arasında ayrılmaz bir bağ bulunuyor. Tedros, "Her ikisini de korumak için acilen hızlı harekete geçilmeli. Yalnızca sağlık sonuçlarına dayalı iklim politikaları, hayat kurtarmak, hastalıkları önlemek ve daha sağlıklı, daha adil toplumlar inşa etmek için gereken eylemlerle sonuçlanacaktır" dedi.

Ulusal Katkı Beyanları ve Sağlık Politikaları

İncelemede, ulusal katkı beyanlarının (NDC) yüzde 91'inin artık sağlık konularını içerdiği belirtiliyor. Sağlıkla ilgili iklim hedefleri ve politikaların, azaltım, uyum, uygulama araçları, kayıp, hasar ve uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma stratejilerini içermesi gerektiği vurgulanıyor.

Dr. Neira: Hava Kirliliği Önemli Bir Tehlike

DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira, ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede ilerleme kaydettiğini ancak hava kirliliği konusunda daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu belirtti. Hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarına ve ölümlere neden olduğunu ifade eden Neira, hava kirliliği konusunda iddialı eylemler alınması gerektiğini vurguladı.

Bahar halsizliği için beslenme önerileri Bahar halsizliği için beslenme önerileri

Fon Eksikliği ve Çağrı

İncelemede, sağlığa özel iklim eyleminin yetersiz finanse edildiği belirtiliyor. DSÖ, çok taraflı iklim finansman mekanizmalarının daha fazla fon ayırması çağrısında bulunuyor. Sağlığa odaklanan iklim projelerine daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini belirten DSÖ, ülkelerin iklim eylemlerine daha fazla katılımını desteklemeye devam ediyor.

Kaynak: DHA