Dönence dizisi bu akşam yeni ve ilk bölümüyle izleyicilerin karşısına çıkacak. Dizide Rüzgar karakterinin özel bir durumu bulunmaktadır. Asperger Sendromu olarak adlandırılan durum izleyiciler tarafından merak edildi. Asperger Sendromu nasıl bir hastalık? Kendini nasıl belli eder? Peki, Dönence Rüzgar Kimdir, Gerçek Adı Ne? Doğa Karakaş Kimdir? Asperger Sendromu Ne, Belirtileri Neler? Detaylar haberin devamında...

Dönence Rüzgar Kimdir?

asperger

Emeklilere 17.500 TL Hediye Edilecek! İmzalar Atıldı Emeklilere 17.500 TL Hediye Edilecek! İmzalar Atıldı

Dönence dizisinde Rüzgar karakterini canlandıran oyuncunun gerçek adı Doğa Karakaş'tır. Dönence dizisinde Rüzgar karakterinde Asperger Sendromu vardır. 

Doğa Karakaş Kimdir?

2002 İstanbul doğumlu genç oyuncu Doğa Karakaş, temel tiyatro eğitimi / temel sahne eğitimi / Stanislavski yöntemi eğitimi aldı. İzleyicilerin yakından tanıdığı başarılı oyuncu Cemrehan Karakaş'ın kardeşidir. 21 yaşındadır. Abisi ile arasında 9 yaş fark vardır.

 İlk televizyon oyunculuk deneyimini 2017 yılında Böyle Bitmesin adlı dizi ile elde etmiş ve Fatih karakterine hayat vermiştir. Dizilerin yanı sıra oyunlarda da rol alan Karakaş, 2020 yılında "Kusurlar Komedisi" adlı oyunda kadroya katıldı.

Asperger Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu bir gelişim bozukluğudur. Asperger Sendromlu gençler, başkalarıyla sosyal olarak ilişki kurmakta zorlanırlar ve davranışları ve düşünme kalıpları katı ve tekrarlayıcı olabilir.

Genel olarak, Asperger Sendromlu çocuklar ve gençler başkalarıyla konuşabilir ve okul çalışmalarında oldukça iyi performans gösterebilirler. Ancak, sosyal durumları ve beden dili, mizah ve iğneleme gibi ince iletişim biçimlerini anlamakta güçlük çekerler. Ayrıca bir konu veya ilgi alanı hakkında çok düşünüp konuşabilir veya yalnızca küçük bir dizi faaliyet yapmak isteyebilirler. Bu ilgiler, saplantılı hale gelebilir ve çocuğa sağlıklı bir sosyal veya eğlence ortamı sağlamak yerine günlük yaşama müdahale edebilir.

Erkeklerin Asperger Sendromuna sahip olma olasılığı kızlardan üç ila dört kat daha fazladır. Vakaların çoğu beş ile dokuz yaşları arasında teşhis edilirken, bazılarına üç yaş kadar erken teşhis konur.

Asperger Sendromlu çocuklar, zayıf sosyal etkileşimler, saplantılar, garip konuşma kalıpları, sınırlı yüz ifadeleri ve diğer tuhaf tavırlar sergilerler. Takıntılı rutinlerle meşgul olabilirler ve duyusal uyaranlara alışılmadık bir hassasiyet gösterebilirler.

Asperger Sendromlu tüm çocuklar farklı olmakla birlikte, onları diğerlerinden ayıran, sıra dışı sosyal becerileri ve saplantılı ilgi alanlarıdır. Asperger Sendromlu bir çocukta aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını görebilirsiniz:

  • Uygunsuz veya minimal sosyal etkileşimler
  • Başkalarından ziyade neredeyse her zaman kendi etrafında veya belirli bir konu etrafında dönen konuşmalar
  • Duyguları iyi anlamamak veya diğerlerinden daha az yüz ifadesine sahip olmak
  • Düz, tiz, sessiz, yüksek sesli veya robotik gibi olağan dışı görünen konuşmalar
  • Jestler, beden dili ve yüz ifadesi gibi sözsüz iletişimi kullanmamak veya anlamamak
  • Bir veya iki spesifik, dar konuya yönelik yoğun bir saplantı
  • Rutinlerdeki küçük değişikliklere üzülmek
  • Tercih edilen bilgileri ve gerçekleri kolayca ezberleme
  • El yazısında zorluk dahil beceriksiz, koordinasyonsuz hareketler
  • Bazen sözlü veya davranışsal patlamalara, kendine zarar verici davranışlara veya öfke nöbetlerine yol açan duyguları yönetmede zorluk
  • Diğer insanların duygularını veya bakış açılarını anlamamak
  • Işıklara, seslere ve dokulara karşı aşırı duyarlılık
  • Asperger Sendromlu çocukların dil gelişimlerinde genellikle gecikme olmaz. İyi gramer becerilerine ve gelişmiş bir kelime dağarcığına sahip olmaları muhtemeldir, ancak aynı zamanda çok gerçekçi olma eğilimindedirler. Dili sosyal bir bağlamda kullanmakta zorlanırlar.

Bilişsel gelişimlerinde bariz bir gecikme olmayabilir. Asperger Sendromlu çocuklar dikkat süresi ve organizasyonu ile ilgili sorunlar yaşayabilir, ancak genellikle ortalama zekaya sahiptirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ