Haber / Gökçe Adar

İzmir'de Foça ilçesi Atatürk Mahallesi'nde bulunan 31 Ada ve 3 parsel çevresinin 'Park ve Yeşil Alan' kullanımında kalması sebebiyle, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nce imar planı değiştirildi. Plan değişikliği nedeniyle ranta açılan bölgenin, çevresine mağduriyet yarattığı ifade edildi. Kararda, “Park ve Yeşil Alan” kullanımında kalan taşınmazın kullanım kararının kamulaştırmaya tabi olması nedeniyle, hem şahsa yönelik mağduriyet ve hak kaybı hem de kamu zararı oluşmaktadır. Ayrıca taşınmaz ile aynı yapı adasında Belediye mülkiyetinde olan parsellerin bulunduğu görülmektedir. Bu hususta, kamusal alan ile özel imara konu kullanımlar bahse konu taşınmazları kapsayacak şekilde yeniden düzenlenerek plan değişikliği önerilmiştir” denildi.

'GÖZ BEBEĞİMİZ'

Foça için bu planın büyük sıkıntı yaratacağını ifade eden yüksek şehir plancısı Tuncay Ahmet Karaçorlu, “Foça, İzmir'in göz bebeği. Foça için değiştirilmez kararların olması gerekirken, ranta açılacak olan alanlarında daha da genişletilmesi ve koruma değerlerinin düşürülmesi çok üzücüdür” dedi. Kararın kanuna aykırı olduğunu ifade eden Karaçorlu, Foça'nın tıpkı Kuşadası gibi rantın fazla olduğu bölge haline getirilmeye çalışıldığını söyledi. Karaçorlu, “Böyle plan tuzaklarıyla, bu şekilde açıklamalarla, ülkemizin en güzel yerleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor” dedi.

UNESCO ADAY LİSTESİNDE

Foça'nın UNESCO listesinde bulunduğunu hatırlatan Karaçorlu, bölgeye hançer gibi saplanacak bu kararın iptal edilmesini söyledi. Karaçorlu, “UNESCO Dünya Mirası aday listesinde olan Foça için bu adaylığa yakışır şekilde kararlar çıkarılmalı ve uygulanmalıdır. Aksi takdirde, ülkemiz için önemli bir tarihsel ve kültürel alan özelliği taşıyan Foça bölgesinin doğal yapısı için tehlike çanlarının çaldığını söylemek zorunda kalacağız” diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nce Urla'nın koruma statüsünün değişmesini de eleştiren Karaçorlu, “İzmir'de yeni talanın adı Urla oldu. Ne yazık ki Urla gibi cennet bir bölge, taş ocakları, maden ocakları yat limanlarının zehirleriyle mahvolacak. Tüccar gözlüğü gibi, verilen kararları uzaktan izleyen bakanlar olduğu boyunca, böyle plan değişlikleri şaşırtıcı deği” ifadelerini kullandı.

Urla'da ne olmuştu?

Urla'da geçtiğimiz yıl Suudların 15 milyarlık 'Yeni Çeşme' adlı proje geliştireceği iddia edilen 4 milyon metrekarelik alan içindeki arazilerin koruma statüsüyle ilgili, geçtiğimiz hafta yeni bir karar açıklandı. Karara göre; bölgede, turizm tesisi, düşük yoğunluklu yerleşim yerleri hatta madencilik yapmanın önü açıldı. Böylelikle; bölgede madencilik yapılıp, taş ocağı gibi tesisler faaliyet gösterebilecek.