Haber / Gökçe Adar

Çeşme’nin Altınkum Beşevler bölgesine yapılması planlanan eğlence kulübü için iddiaya göre, bölgede asırlardır bulunan ağaçlar kesilmişti. Bölgede ağaç kesimini vatandaşların farketmesiyle alana giden zabıtalara, 'Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'nden geldik, iznimiz var' denildiği ileri sürülmüştü. Konuyla ilgili açıklama yapan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, bölgenin 1'inci derece SİT alanı içerisinde olduğunu ve hiçbir tesisin yapılmaması gerektiğini ifade etmişti. Ağaçların kesilmesine ve çevrenin tahrip edilmesine karşı çıkan Çeşme Çevre Platformu üyeleri bölgeye giderek, ağaç kesimini protesto etti. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Güler, “Bu tür eğlence kulüpleri, güzelim tatil bölgelerine başka haydutları da çekiyor, uyuşturucu satıcıları, mafya tipli insanlar, otopark mafyacıları bu bölgeleri istila ediyor. Kamu güvenliği de bozuluyor. Çeşme'yi bu tür kanunsuz doğa tahribatlarından korumak için halkı ve siyasetçileri göreve çağırıyoruz, hukuk çerçevesi içinde gerekli mücadelemizi sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk, süreci takip edeceğiz” diye konuştu.

Bölgede yalnızca büfenin yapılmasına izninin olduğunu dile getiren Güler, “İnşaat sahiplerinin ellerine o bölgeye ait sadece Milli Emlak'tan kiralamış oldukları 3 yıllık bir kira kontratı olduğu tespit edildi. Bu kira kontratında ise sadece 6 metrekarelik büfe yapılması izni var. Dünyanın en güzel sahillerinden birisi olan Çeşme-Altınkum da bu tür işgalcilerin hedefi halinde. Önce 6 metrekare büfe yapılacak dendi ardından 24 saat yüksek sesli müzik yapan, çevreye rahatsızlık verecek olan eğlence kulübü inşatı çıktı. Denize halkın girmesini de engelliyorlar” dedi.

BETONLAŞTIRIYORLAR

Çeşme'de büyük bir rantın var olduğunu ve bölgenin tahrip edilmek istendiğini dile getiren Dr. Güler, “Çeşme zaten hedef bir bölge, büyük rant var. Türkiye’nin en güzide tatil yörelerini beton şehirlere çeviren vahşi beton mütaitleri henüz kısmi bakir olan Çeşme’ye gözünü diktiler. Kanun, nizam dinlemeden koyları, hazine arazilerini, SİT alanlarını işgal ederek Çeşme’yi de bir beton kenti haline getirmeye çalışıyorlar. Bölge halkı da, SİT alanı içerisinde bulunan bu bölgenin doğal alanı işgal ettiğini ve denize girilmesini engellediğini ifade ederek, eğlence klübü inşatını kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Belediye de takipçisi

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, doğal SİT alanı olan bölgedeki ardıç ağaçlarının, bölgeyi 3 yıllığına kiralayan şirket tarafından kesildiğini, zabıtanın da gerekli işlemi yaptığını kaydetti. Oran, konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunacaklarını bildirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ise haberler üzerine, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu. Oran, tarafından yapılan açıklamada, “Olay tarafımızca takip edilmektedir” denildi.