Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, İstanbul ve Ankara'da yaşanan doğalgaz patlamalarını değerlendirdi ve kullanıcıların daha bilinçli olmaları gerektiğini vurguladı.

Patlama Sınırları ve Güvenlik

Dr. Bingöl, doğalgazın patlayabilmesi için belirli bir miktarın birikmesi gerektiğini açıkladı. Bu birikim yüzde 5 ile yüzde 15 arasında patlama sınırına ulaşır. Olayların arkasında yüzde 5'i geçen bir birikimin olduğunu belirtti. Ayrıca, kapalı ortamda doğalgaz sızıntısının elektrikle temas, kıvılcım veya ateşle müdahale sonucu patlayabileceğine dikkat çekti.

Önlem Almak Önemli

Patlamaların neden olduğu ihmalin öncesi ve sonrasında yapılması gereken işlere değinen Dr. Bingöl, doğalgaz kullanıcılarının çaydanlık unutma gibi durumlar için önlem almaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, doğalgazın kokusuz olduğunu ancak sızdığında anlaşılabilmesi için kokulandırıldığını hatırlattı. Bu nedenle doğalgaz kokusu hissedildiğinde ateşleyici unsurlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Önlemler ve Bilinçlenme

Sızıntı durumunda alınabilecek basit önlemleri de anlatan Dr. Bingöl, camları açmak, evi havalandırmak, gaz vanasını kapatmak gibi yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi. Ayrıca, otomatik gaz kesici dedektörlerin kullanımının önemli olduğunu ve İGDAŞ'ın bu dedektörleri kullanmayı zorunlu kıldığını ifade etti. Bu önlemlerin maliyetli olmadığını ve kullanıcıların bu tip olayların önüne geçmek için bu tür cihazları ihtiyari olarak kullanmaları gerektiğini belirtti.

Bilinçlenme Süreci

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Bingöl, kullanıcıların bilinçlenmesinin zaman aldığını ve doğalgazın patlama potansiyelinin yüksek olduğunu vurguladı. Patlamanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek kullanıcıların dikkatli olmalarını istedi.

Doğalgazın Tehlikeleri

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan da doğalgazın enerji olarak kullanılmasının önemine dikkat çekti. Doğalgazın hafif bir gaz olduğunu ve yüzde 5'ten fazla biriktiğinde herhangi bir kıvılcımın patlamaya neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, mutfaklarda dedektörlerin bulunması gerektiğini ve evden uzun süre ayrılacaksa doğalgaz vanasının kapatılması gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: BÜLTEN