Havanın soğuması, doğalgaz tasarruf stratejilerini ön plana çıkarıyor. Özellikle 800 santigrat derecede temperlenerek oluşturulan ısıl camlar, kış aylarında yüzde 40'a varan yakıt tasarrufunu mümkün kılıyor.

Tüm ülke genelinde, hava soğuduğunda kombiler çalıştırılmaya başlandı.

Kış aylarında doğalgaz faturasının kabarmaması için dikkate alınması gereken tasarruf yöntemleri tekrar gündeme geldi.

Özellikle camların normal camlara göre daha dayanıklı olması gerektiğini ifade eden cam balkon uzmanı Kadir Atalay, temperli camların 40-50 santigrat derece arasında ani ısı değişimine dayanabildiğine dikkat çekiyor.

YÜZDE 60 TASARRUF İMKANI SAĞLIYOR

Atalay, bu dayanıklı camların normal camlara göre 5 kat daha fazla ısıya dayandığını ve bu nedenle onlara "güvenlik camı" adının verildiğini belirtiyor.

Bu ısıl camlar, kışın sıcaklığı korumakla kalmayıp yaz aylarında da güneş ışınlarını engelleyerek evi serin tutma özelliği sunuyor. Bu avantajlar göz önüne alındığında, ısıl camlarla faturalarda yüzde 50 ila 60 tasarruf yapmanın mümkün olduğu belirtiliyor.

Isıl camların fatura üzerindeki etkisini açıklayan cam balkon uzmanı Kadir Atalay, şunları söylüyor: "Cam balkon kış aylarında, sezon olarak revaçta. Vatandaşlarımız balkonlarını bir an önce dış cephe olarak kapatmayı, akabinde içeriyi kiler veyahut oturma odası şeklinde kullanmayı istiyor. Bundan dolayı genelde bu aylarda ısı camlı balkonları tercih ediyoruz. Isı camlı cam balkonları taktığımız zaman evin yakıt giderlerini daha çok düşürebiliyor, masrafları daha azaltabiliyor. Isı camlı cam balkon iki tane 4 milimetrelik temperli camdan oluşuyor. Normal, sinerji ve konfor ısıcamlar vardır. Bunların en iyileri konfor ısıcamlardır. Kışın soğuk yazın da sıcak bir memlekette yaşadığımız için kışın yüzde 50 soğuk hava girişini minimize ederken, yaz aylarında da güneş ısısı girişini yüzde 40 seviyesine düşürdüğünden dolayı klima masraflarını da minimum seviyeye indirir. Kullanılan bu ürün tekrardan parasal olarak dönüşü sağlıyor. Camın kalınlığına, reçetesine göre ortalama 800 santigrat derecede camlar ısıtılır, sonradan aniden soğuk bir alanda şoklandıktan sonra temperlenir."

Kaynak: HABER MERKEZİ