Efsane geri döndü: Göztepe Süper Lig'de Efsane geri döndü: Göztepe Süper Lig'de

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi'nde denizanası sayısının son 20 yılda arttığını ve yeni türlerin de bölgeye giriş yaptığını ifade ediyor. Okyar, denizanası artışının arkasındaki temel sebepleri şu şekilde sıralıyor:

  • Küresel ısınma: Su sıcaklığındaki artış, denizanası türlerinin yayılım alanlarını genişletiyor.
  • Deniz kirliliği: Atık su ve plastik kirliliği, denizanası popülasyonlarını artıran besin kaynaklarının çoğalmasına yol açıyor.
  • Kıyı tahribatı: Doğal yaşam alanlarının tahribatı, denizanası popülasyonlarının kontrol altında tutulmasını zorlaştırıyor.

Denizanalarının Müsilaj Oluşumuna Etkisi

Prof. Dr. Okyar, denizanası artışının müsilaj oluşumuna zemin hazırladığını vurguluyor. Denizanasaları, fitoplanktonik alglerin çoğalmasına ve müsilaj oluşumuna yol açan bakteriyel aktiviteyi tetikliyor. Okyar, müsilajın oluşması için gerekli koşulların oluşması durumunda Marmara Denizi'nde tekrar müsilaj oluşabileceğini belirtiyor.

Denizanalarının Balık Popülasyonuna Etkisi

Denizanaları, balıklarla besin ve üreme alanları konusunda rekabet ederek balık popülasyonlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle hamsi, istavrit, uskumru ve kolyoz gibi pelajik balıklar bu durumdan en fazla etkilenen türler arasında. Prof. Dr. Okyar, denizanası popülasyonunun kontrol altına alınması ve bazı balık türlerinin korunması için gerekli adımların atılması gerektiğini savunuyor.

Denizanalarının Artmasına Tepkiler

Tur teknesi çalışanı Kadir Akdere ve olta balıkçısı Cemal Öztürk, Marmara Denizi'nde son yıllarda denizanası sayısının arttığını ve bunun deniz kirliliği ile bağlantılı olduğunu ifade ediyor. Balık popülasyonunun azalmasından ve denizlerin kirlenmesinden duydukları endişeyi dile getiren Akdere ve Öztürk, denizlerin korunması için acil adımlar atılması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: DHA