Da Vinci Şifresi, Dan Brown'un kaleme aldığı romandan esinlenilerek beyazperdeye aktarılmış, 125 milyon dolar bütçesi olan ve 760 milyon dolar hasılat elde etmiş ABD yapımı bir filmdir. ''Melekler ve Şeytanlar'' ve ''Cehennem'' isimli iki devam filmi bulunan Da Vinci Şifresi filmi gerilim, gizem türünde bir yapıttır.

Da Vinci Şifresi filmi oyuncuları kimler? Başrolünde kimler var?

Yönetmen koltuğunda Ron Howard'ın oturduğu Brian Grazer, John Calley'in yapımcılığını üstlendiği filmin oyuncu kadrosu seçkim isimlerden oluşuyor.

Filmin başrollerinde;

  • Tom Hanks (Prof. Robert Langdon)

  • Audrey Tautou (Sophie Neveu)

  • Jean Reno (Yüzbaşı Fache)

  • Ian McKellen (Sir Teabeng - Öğretmen)

  • Paul Bettany (Silas)

  • Alfred Molina (Peder Aringorosa)

  • Jean-Yves Berteloot (Rémy Legaludec)

  • Jürgen Prochnow (André Vernet)

  • Dan Tondowski (Öğrenci)

  • Jean-Pierre Marielle (Jacques Saunière)

  • Etienne Chicot (Teğmen Jérôme Collet) gibi isimler yer aldı.

Müziklerinin ödüllü müzisyen Hans Zimmer'in üstlendiği film, 168 dakika boyunca izleyenlere gergin ve heyecan dolu anlar yaşatıyor.

Da Vinci Şifresi filmi neyi anlatıyor konusu ne?

Da Vinci Şifresi filmi akademisyen olan Profesör Robert Langdon'ın Paris'e konferans vermeye geldiği sırada Louvre Müzesi'nden gelen bir ölüm haberiyle başlıyor. Profesör Robert Langdon kurgusal bir bilim dalı olan semboloji alanında oldukça yetkin bir karakterdir. Ölüm haberinin alındığı Louvre Müzesi'ne giden Langdon orada kriptolog ajan Neveu ile karşılaşır. Cesedin çevresinde özel bir ışık yardımıyla görülen semboller ve işaretlerin olması olay örgüsünü başlatır. Neveu ile soluksuz bir maceraya atılan Robert Langdon, şifreleri ve cinayeti çözmeye çalışırken hem polisten hem de Opus Dei adlı gizli bir tarikattan kaçmaya çalışır.

Da Vinci Şifresi filmi IMDb'de kaç puan aldı?

Da Vinci Şifresi filmi 1 milyara dolara yakın hasılat yapsa da dünyanın kabul ettiği en büyük film ölçülendirme sistemi olan IMDb'de istediği puanı elde edemedi ve 10 tam puan üzerinden sadece 6,6'lık bir puanla eleştirmenler tarafından ortalamanın biraz üzerinde bir puana sahip oldu.

Da Vinci Şifresi filmi nerede çekildi?

Da Vinci Şifresi filminin sahneleri Fransa ve İngiltere'de çekildi. Çekim esnasında Fransa'daki ve İngiltere'deki dini mekanlarda setler kuruldu ve çekimler gerçekleştirildi.

Vatikan ve Hıristiyan dünyasının Da Vinci Şifresi filmine tepkisi ne oldu?

Dan Brown, Da Vinci Şifresi kitabını yayımladıktan sonra Vatikan ve Hıristiyan dünyasının önde gelenleri Dan Brown'u ve kitapta yer alan iddiaları bir saçmalık olarak nitelendirdi. Vatikan yetkililerinin Dan Brown'a cephe alması ve Brown'a tepki göstermesi sonrasında yapılacak filmler için dünyanın en büyük sinema sektörü olan Hollywood'a büyük bir malzeme oluşturdu.

Da Vinci Şifresi filmindeki Opus Dei tarikatı aslında ne?

Opus Dei sıradan bir papaz olan Jose Maria Escriva de Balaguery Albas tarafından 2 Ekim 1928'de İspanya'nın başkenti Madrid'de kurulan Katolik bir tarikattır. 1950 yılında tam adı "Sociedad de la Santa Cruz de Opus Dei" olan bu tarikat Papalık tarafından resmen tanınmıştır.

Papalık'ın Opus Dei tarikatını resmen tanımasının ve 1982 yılında mertebesini yükseltmesinin en önemli sebebi Opus Dei tarikatının anti komünist hareketleri olmuştur. Bu nedenle Papalık tarikata açık şekilde destek vermiştir. Papalık'ın desteki o kadar açıktı ki tarikat başkanlarına mahsus "piskopos" unvanını bahşetti.

Da Vinci Şifresi filmindeki Opus Dei tarikatı gerçekte neden kuruldu?

Papaz Jose Maria Escriva de Balaguery Albas tarafından kurulan tarikatın amacı Katolikliğe sadık laik iş ve meslek sahiplerini bir araya getirmekti. Sadık Katolikleri bir araya getirmenin amacı ise Papa'ya Vatikan dışından maddi, manevi ve nüfuz desteği sağlayabilmekti. Vatikan içindeki en etiki laik tarikat olan Opus Dei tarikatının tüm üyeleri gizlidir. Ve her ülkede Opus Dei tarikatı üyesi olan iş insanlarından sorumlu bir Kardinal bulunmaktadır.

Opus Dei tarikatına göre Papa’nın kimliği, Kilise’nin de, Papalık Makamı’nın da üstündedir. Bu yüzden Papa, Tanrı Krallığı'nın kutsal lideridir. Tarikatın inancına göre kutsal bir lider olan Papa, Vatikan Devleti tarafından temsil edildiği için Vatikan Devleti, kiliseden üstündür. Tarikat günümüzde üzerine en çok konuşulan örgütlerden birisi olsa da hakkında oldukça az bilgi bilinmektedir.

Da Vinci Şifresi filmindeki Opus Dei tarikatı gerçekte bir terör örgütü mü?

Opus Dei tarikatı birçok kişi tarafından terörizm kadar mücadele edilmesi gereken bir örgüt. Bu düşünceye sahip kişilerin başında İsviçreli parlamenter Jean Zieger geliyor.

Opus Dei tarikatı son olarak tarikata bağlı bir derginin yaptığı karikatür ile gündeme geldi. Tarikata bağlı olduğu bilinen 'Studi Cattolici' dergisinin Hz. Muhammed'i cehennemde tasvir etmesi büyük tepki gördü ve yeni bir krizi ateşledi.

Da Vinci Şifresi filmindeki Opus Dei tarikatının gerçekteki gücü ne?

Bilinen kadarıyla 2.8 milyar dolardan fazla bir servete sahip olan Opus Dei tarikatının 600 medya aracı vardır. Eğitim alanında da oldukça etkin olan Opus Dei tarikatı 15 üniversite, 97 teknik okul ve36 ilköğretim okuluna sahiptir. Siyaset alanında da oldukça etkin bir gücü olan tarikatın üyeleri arasında aktif bakanlar ve yargıçlar da bulunuyor.

Da Vinci Şifresi filmindeki Opus Dei tarikatının gerçek hayattaki müridleri kimler?

Opus Dei tarikatının birçok üyesi kendisini gizlese de İngiltere Millî Eğitim eski Bakanı, Polonyalı 3 bakan, Perulu 2 bakan, ABD Anayasa Mahkemesi’nin 2 yargıcı, Amerikan Kongresi’nin onlarca üyesi, eski FBI Başkanı Louis Freeh ve Fox televizyonunun yorumcusu Robert Novak tarikat müridi olduklarını alenen dile getirmiş durumdalar.

Editör: Cem Özer