Cumhur İttifakı, 2024 yerel seçimleri öncesinde hangi il ve ilçelerde iş birliği yapacağına dair çalışmalarını sürdürüyor. İttifakın iki ortağı AKP ve MHP, bir önceki seçimde birbirlerine bıraktıkları belediye başkanlıklarının performansını ve halk desteğini değerlendiriyor. Pazarlıklarda, ‘sorunlu başkanların’ değiştirilmesi de gündemde.

Cumhur İttifakı’nın Tarama Süreci

Cumhur İttifakı, 2019 yerel seçimlerinde 30 büyükşehirde 15, 51 ilde 27, 922 ilçede 415, 397 belde ve köyde 3 bin 200 belediye başkanlığı kazanmıştı1 Bu seçimlerde AKP ve MHP, birbirlerine 51 ilde 26, 922 ilçede 414 belediye başkanlığı bırakmıştı.

Saadet Partisi: Soykırım dursun; anneler ve evlatlar sağ olsun Saadet Partisi: Soykırım dursun; anneler ve evlatlar sağ olsun

2024 yerel seçimleri için ise Cumhur İttifakı, bir önceki seçimde ortağa bırakılan belediye başkanlıklarının başarı grafiğini ve tabanda karşılığı olup olmadığını çıkartıyor. Partiler, yerel yönetimlerin hizmet kalitesi, halkın memnuniyeti, belediye personelinin durumu, muhalefet partilerinin durumu, seçmen profili, ekonomik ve sosyal gelişmeler gibi kriterleri göz önünde bulunduruyor.

Sorunlu Başkanlar Değiştirilecek

Cumhur İttifakı’nın pazarlıklarında, ‘sorunlu başkanların’ değiştirilmesi de bulunuyor. Partiler, belediye başkanlarının yolsuzluk, usulsüzlük, yasalara aykırı işlem, halkla ilişkilerde zayıflık, parti içi çekişme, muhalefetle iş birliği gibi nedenlerle sorunlu olduğunu tespit ettikleri yerlerde, aday değişikliğine gidecek.

Cumhur İttifakı’nın Hedefleri

Cumhur İttifakı, 2024 yerel seçimlerinde hem mevcut belediye başkanlıklarını korumak hem de yeni belediye başkanlıkları kazanmak için çalışıyor. İttifakın hedefleri arasında, 2019 yerel seçimlerinde kaybedilen Ankara, İstanbul, Adana, Antalya, Mersin gibi büyükşehirleri geri almak, CHP’nin güçlü olduğu Ege ve Akdeniz bölgelerinde il ve ilçe belediyelerini kazanmak, MHP’nin oy oranını artırmak, AKP’nin yerel yönetimlerdeki tecrübesini devam ettirmek, halkın beklenti ve taleplerine cevap vermek, yerel kalkınmayı sağlamak, yerel demokrasiyi güçlendirmek ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yerelleştirmek yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ