Peki seçmenler oylarını nasıl kullanacak? İşte ikinci tur oylama işleminin 5 adımda yapılacağı yöntem:

1- Oy kullanılacak yer ve sandık numarası seçmen bilgi kağıdı veya internetten öğrenilecek

Seçmenler, oylarını sadece kayıtlı oldukları sandıklarda kullanabilecek. Oy kullanılacak yer ve sandık numarası, seçmen bilgi kağıdında yazan bilgilerle aynı olacak. Seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından bu bilgileri öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

2- Oy vermek için kimlik belgesi şart

Seçmenler, oy vermek için üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan resmi bir kimlik belgesini yanlarında bulundurmak zorunda olacak. Nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, mesleki kimlik kartı gibi resimli ve resmi nitelikteki belgelerden biri kabul edilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

3- Oy verme yerine cep telefonuyla girilmeyecek

Seçmenler, oy verme yerine cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girmeyecek. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

4- Oy pusulasına sadece “TERCİH” veya “EVET” mührü basılacak

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayının bölümüne “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oylarını kullanacak. Oyun geçerli sayılması için oy pusulasına başka bir işaret konulmaması gerekecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

5- Oy kullandıktan sonra imza atılacak

Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının karşısına imza atacak. Oy verme saatleri tüm yurtta 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Saat 17.00’den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Editör: Kazim Bozkurt