ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., 11 Nisan'da Beyaz Saray'da bir araya gelecek. Görüşmede Güney Çin Denizi başta olmak üzere Asya-Pasifik bölgesindeki güvenlik konularının görüşülmesi bekleniyor.

Yeni İttifakın Hedefi Çin'i Baskı Altında Tutmak

Uzmanlar, üçlü görüşmenin Pekin'in bölgedeki nüfuzunu sınırlamaya yönelik koordineli bir stratejik planın sinyalini verdiğini savunuyor. Görüşmede AUKUS benzeri bir savunma işbirliği anlaşması veya Çin'e karşı mevzi inşa etmek için QUAD gibi bir ittifak şekli konuşulabilir.

ABD, Ukrayna ve Ortadoğu'da Meşgulken Çin'i İhmal Etmiyor

Washinton Üniversitesi'nden tarih profesörü Peter Kuznick, ABD'nin Ukrayna ve Ortadoğu'daki savaşlarla meşgul olmasına rağmen Çin'i baskı altında tutmak için tüm Asya-Pasifik'i silahlandırdığını savunuyor. Kuznick, Ukrayna ve Gazze'deki durumun ABD'yi zorladığını, ancak Washington'ın Çin ile Tayvan arasında olası bir çatışmada Japonya ve Güney Kore'nin askeri gücüne güvendiğini belirtiyor.

ABD'nin Çin Karşıtı Politikası Sertleşiyor

ABD'nin artan Çin karşıtı politikasının bir göstergesi olarak, Dışişleri Bakanı Yardımcısı görevine "1 numaralı Çin şahini" Kurt Campbell'ın atanması dikkat çekiyor. Bu durum, Biden'ın Ukrayna'daki planlar sekteye uğramadan "Çin şahinlerinin" desteğini alarak iktidara geldiği gerçeğini de vurguluyor.

Filipinler'de Çin ile Gerilim Tırmanıyor

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Güney Çin Denizi'nde gemilerine tazyikli su sıkılmasının ardından Çin'in Manila Büyükelçiliği yetkililerini Bakanlığa çağırdı. Olay, bölgedeki gerilimin artmasına neden oldu.

ABD, Filipinler'i Savunma Sözü Verdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta Filipinler'e yaptığı ziyarette Çin ile artan gerilimler karşısında ABD'nin Filipinler'i savunma konusundaki "sert kararlılığını" yineledi. Blinken, iki ülke arasındaki 1951 tarihli savunma anlaşmasının "çok kapsamlı olduğunu" vurgulayarak Pekin'e gözdağı verdi.

Pekin'den ABD Merkezli Çiplere Yasak

Çin ve ABD arasındaki çip savaşlarında yeni bir perde açıldı. Pekin, AMD ve Intel'e ait ABD işlemcilerinin devlet bilgisayarlarında ve sunucularında kullanılmasını yasaklayan yönergeler uygulamaya koydu. Yeni kurallar, Microsoft Windows'u ve diğer yabancı veritabanı ürünlerini de yasaklayarak yerli çözümlerin tercih edilmesini teşvik ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ