Türk mobilyası, Çin'in tahtına göz dikti! Türk mobilyası, Çin'in tahtına göz dikti!

9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Tarım-ÜFE'deki yıllık artış yüzde 32,10 seviyesine ulaşırken, aylık bazda yüzde 1,56'lık bir azalma kaydedildi. Bir önceki yılın aralık ayına göre ise endeks yüzde 17,92 artış gösterdi. Ayrıca, on iki aylık ortalamalara göre artış yüzde 55,84 oranında gerçekleşti. Tüm bunların yanında Türkiye’de çiftçi eylemleri de baş göstermeye başladı. İzmir’in Kınık ilçesinde domates üreticisi çiftçiler, Gaziantep’te ise fıstık üreticileri çeşitli eylemler düzenlerken, Rize, Konya, Eskişehir, Yozgat ve Burdur'da çiftçiler, fiyatları protesto etti. Tarımda üretici maliyetleri ve son süreçte yaşanılan eylemler hakkında 9 Eylül’e konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, maliyetlerin giderek arttığını ama çiftçinin ürününü ucuza vermek zorunda kaldığı söylerken, bu durumun sürdürülebilir olmadığını söyledi. Çakıcı ayrıca, “Çiftçi örgütlenmeli. Ürün, fiyat konuları da örgütlenmeyle ilgili bir şey. Üretim desenleri, girdilerin ucuza mal edilmesi, sanayiciyle pazarlık etme gibi konular hep örgütlenme ile kooperatifleşme ile olabilecek bir durum” dedi.

hakan-cakici

‘MALİYETLER YÜKSEK’

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, çiftçinin zor durumda olduğunu vurgularken, “Ürün desenlerimiz düzgün olmadığı için fazla üretim olabiliyor ve arz-talep dengesinden kaynaklı fiyat düşüşleri görülebiliyor. Bazı ürünlerde sözleşmeli tarımdan kaynaklı sıkıntılar var ama çarşı-pazara bakıldığında dramatik düşüşler görmüyoruz. Çünkü tarladan sonraki maliyetler de var. Çok üründe 2 liraya alınan ürünün pazarda 20 TL olabildiğini görebiliyoruz” diye konuştu.

‘İZMİR’DE ÇİFTÇİ TOPRAĞI TERK EDİYOR’

Çiftçinin zorlukların üstesinden gelebileceği sermayesinin olmadığını dile getiren Çakıcı, “Bir önceki yılın geliri ile bir sonraki yıl planlanır. Ama üst üste zorluklar geldiğinde tolere edilemez duruma geliyor. Borçlar artıyor, traktörüne el koyuluyor ya da tarlasına haciz geliyor. Bunun sonucunda da üretimden uzaklaşıyor. Ki bu durumu İzmir’de çok görüyoruz. Şehrin çevresindeki tarım alanları el değiştiriyor. Kırsalda mülkü olmasını isteyen ya da hobi bahçesi yapmak için satın alındığını biliyoruz” diye belirtti.

ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTSÜZ MÜCADELE VERME ŞANSI YOK

“Özellikle sanayi için üretim yapan çiftçiler, geniş alanlarda ekim yapıyor. Sezon başında fiyatı çok önceden belirlenmesi koşuluyla, satın alma garantili üretim yapıyor” diyerek sözlerine devam eden Çakıcı, “Ama hasat zamanı geldiğinde sanayici maliyeti karşılamayacağını söyleyerek ürünü daha ucuza almak istiyor. Ürünün hasat zamanı geldiği için mecburen ucuza veriyor ya da eylem yaparak ürünü yollara döküyor. Bu düzen yıllardır devam ediyor. Çiftçi tek başına örgütsüz. Bu şekilde mücadele vermesine imkanı yok” diye söyledi. Çakıcı, “Çiftçi örgütlenmeli. Ürün, fiyat konuları da örgütlenmeyle ilgili bir şey. Üretim desenleri, girdilerin ucuza mal edilmesi, sanayiciyle pazarlık etme gibi konular hep örgütlenme ile kooperatifleşme ile olabilecek bir durum” dedi.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ